groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

wijnkelder maken groendak

Een groendak op je wijnkelder

 

Zit jij ook al lang te denken over een groendak maar twijfel jij of deze op jouw huis past? Wil jij al jaren een wijnkelder maken? Twijfel niet langer en combineer de twee! Misschien is de helling van het dak op je huis te groot, of misschien vind jij het uitzicht van pannen wel heel rustiek op je fermette.

Geen zorgen, een groendak kan namelijk op nog veel meer dingen dan alleen een huis. Misschien is het een idee om eens te kijken of je jouw carport, garage, kippenhok, paardenstal, konijnenhok, hondenhok, tuinhuis, houthok, wijnkelder, vleermuizenhuis, insectenhotel, woonwagen of fietsenberging kunt bekronen met een groendak!

 

Om een idee te geven, in Utrecht (Nederland) zijn er zelfs al bushokjes met een groendak. Hiermee probeert de stad de luchtkwaliteit te verbeteren en biodiversiteit te stimuleren.

 

Vandaag kijken we naar een wijnkelder.

 

wijnkelder maken groendak

 

Wijnkelder:

 

Als wijnliefhebber is het je wel bekend, temperatuurregulatie is erg belangrijk om je wijn goed te houden tijdens de opslag, nog veel belangrijker dan de temperatuur waarbij je jouw wijn uiteindelijk serveert. Let dus zeker op een stabiele temperratuur bij een wijnkelder maken.

 

Een stabiele temperatuur binnen het bereik van 11-15 ⁰C wordt aangeraden voor het opslaan van wijn. Een stabiele temperatuur is belangrijk omdat bij grote en snelle temperatuurswisselingen (meer dan 4 ⁰C binnen 24 uur) de wijn te veel ‘krimpt’ en ‘uitzet’. Hierdoor ontstaan er drukverschillen in de fles waardoor de kurk kan verplaatsen, een opening kan ontstaan en zuurstof langs de kurk de fles binnen glipt. Let hier dus zeker op bij het maken van jouw wijnkelder.

Het is belangrijk dat de temperatuur niet boven de 24 ⁰C komt omdat de wijn dan te snel begint te oxideren, waardoor je uiteindelijk enkel azijn overhoudt.

Daarnaast is wijn ook gevoelig voor trillingen. Een groendak absorbeert de schokken van bovenaf die veroorzaakt zouden kunnen worden door regen en hagel dat op het dak valt of van dieren die over het dak heen lopen.

Na alle moeite van een luxueuze wijnkelder maken wil je natuurlijk wel gewoon kunnen genieten en niet geconfronteerd worden met een glas vloeibare smoelentrekker!

 

wijnkelder maken groendak

 

Waarom zou je een groendak leggen op je wijnkelder?

 

1. Omdat een groendak een stabiele en lagere temperatuur geeft

 

Een groendak zorgt in de zomer voor verkoeling en een stabiele temperatuur, dat komt uiteraard van pas bij een wijnkelder maken. Het dubbel verkoelende effect van een groendak komt door deze twee processen: planten absorberen zonnestralen en zetten deze om in energie om zelf van te groeien. Hierdoor komen de stralen niet tot aan de dakbedekking en warmt het dak niet op. Ten tweede, planten nemen water op, maar planten geven evenzeer water af: dit proces, waarbij het water via de bladeren van de planten in damp wordt omgezet, zorgt ervoor dat de luchttemperatuur onder de vegetatie verschillende graden koeler is dan de omgevingstemperatuur.

Een normaal plat dak kan tot 70⁰C worden in de zon, een dak met vegetatie blijft rond de 37⁰C. Dit vertaalt zich uiteraard naar een lagere en stabielere temperatuur in de wijnkelder.

Een wijnkelder maken zonder groendak? Dat is een gemiste kans.

 

wijnkelder maken groendak

 

2. Omdat een groendak zorgt voor geluidsisolatie

 

Wijn is naast temperatuur ook gevoelig voor trillingen, vandaar dat geadviseerd wordt om met schokdempende latjes te werken en andere onnodige trillingen (zoals een wasmachine in de buurt) te vermijden als je beslist een wijnkelder te maken.

Een groendak werkt als een geluidsdempende laag op jouw dak, tik maar eens met je nagel op een metalen plaat, een kookpot of gewoonweg op een tafel, tik nu eens op je grasveld, op een plant of een klomp aarde. Hoor je het verschil? Dit is ook het verschil tussen je oude onbegroeide dak en je nieuwe groendak. De vogelpootjes trippelen voortaan over een tapijt in plaats van een harde plaat. De natuur gaat zijn gang maar jouw wijnflessen blijven liggen. Controleer van te voren of er geen bron van trillingen is op de plek waar jij een wijnkelder wilt maken.

Een groendak houdt natuurlijk niet de trillingen tegen die via de grond of de muur binnenkomen van bijvoorbeeld zwaar verkeer.

 

wijnkelder maken groendak

 

3. Omdat een groendak een stukje natuur terug geeft

 

Een kaal plat dak heeft geen meerwaarde voor de natuur, het is een loos stukje roofing waar je eigenlijk niets mee kan. Dat is, als je het niet benut voor iets moois en waardevols. Het groendak geeft een stukje natuur terug aan de wereld, de planten verrijken de omgeving voor de plaatselijke fauna en ondersteunen het ecosysteem. Zonder bijen zouden wij trouwens geen druiven hebben, als gevolg ook geen wijn. Waarom dan niet de natuur een handje helpen bij het maken van jouw wijnkelder? Op een groendak floreert de natuur, je ondersteunt bijen (die wij hard nodig hebben om zelf eten te kunnen hebben), je ondersteunt vlinders en vele andere insecten die allemaal hun eigen plek en nut hebben binnen ons ecosysteem. Denk dus zeker aan de bijtjes bij een wijnkelder maken.

 

Daarnaast bieden de planten ons gelijk ook een mooi uitzicht, zie je groendak op je wijnhuis dus als een extra tuintje om vol te planten met fraaie bloemetjes. Een groendak is eigenlijk altijd een win-win.

 

wijnkelder maken groendak

 

Wil jij alle voordelen nog eens extra doorlezen? Klik dan hier!

 

Ben jij enthousiast en wil je graag jouw unieke wijnkelder maken? Let dan zeker op de volgende dingen:

 

  • Het dak moet waterdicht zijn.

 

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd.

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op je dak. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

 

  • Controleer de draagkracht van het dak.

 

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

 

  • De makkelijkste groendaken, zijn zonnige daken.

 

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be

 

wijnkelder maken groendak

 

Bronnen en meer informatie over wijn bewaren:

https://www.wijnkennis.be/oenologie/een-wijnvoorraad-aanleggen

https://eurocave.be/wijn-bewaren-temperatuur/

https://www.danby.com/blog/importance-temperature-wine-storage/

https://www.wineware.co.uk/wine-refrigeration/winewares-wine-storage-temperature-guide