groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Een groendak op je konijnenhok

 

De nodige verkoeling tijdens hete zomerdagen

 

Een groendak, je hebt er al vaak over gehoord maar weet niet goed wat te doen. Er zijn vele redenen waarom je misschien geen groendak op het dak van je huis kan leggen. Misschien omdat de helling van je dak te groot is? Misschien omdat je dak te veel in de schaduw ligt, of misschien omdat je woning wel in waardevol agrarisch gebied staat en een plat dak niet in het plaatje van de buurt past. Wat de reden ook mag zijn, het hoeft niet te betekenen dat je nooit meer ergens een groendak op kan leggen. Er bestaan namelijk nog ontzettend veel andere gebouwtjes waar jij je alsnog helemaal mee kan laten gaan bij het idee van een groendak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een garage, tuinhuis, carport, woonwagen, kippenhok, konijnenhok, vleermuizenhuis, houthok, wijnkelder of zelfs insectenhotel

 

Vandaag kijken we naar een groendak op een konijnenhok!

 

Deze foto is genomen door Rihards Vidzickis in het Vienkoči park in Letland.

© Rihards Vidzickis

 

 

Konijnenhok:

Waarom zou ik een groendak op het dak van mijn konijnenhok leggen?” hoor ik je al denken. Welkonijnen hebben een hoop profijt van een groendak. Een groendak zorgt namelijk voor verkoeling tijdens hete zomerdagen, het is een extra tuintje wat je vol kunt planten met mooie bloemetjes (zelfs eetbare soorten!) en het geeft het lokale ecosysteem een enorme boost.

 

Een zweefvlieg op een Echinacea / Zonnehoed

 

1. Een groendak geeft verkoeling aan jouw konijn op een hete zomerdag

 

Konijnen kunnen niet goed tegen de warmte, boven de 24°C kan je vriendje het al snel moeilijk krijgen. Het is dan ook belangrijk dat een konijn altijd een plekje in de schaduw kan vinden met een bakje of flesje (niet té) koel water om daar verkoeling te zoeken. Als je konijn oververhit kan dit hele vervelende gevolgen hebben die we allen liever zouden voorkomen.

Een groendak helpt om je konijn koel te houden in de zomer, een onbegroend (plat) dak kan in de zon al snel 70°C worden maar met een vegetatiedak blijft de temperatuur stabiel rond de 37°C. Ten eerste komt dit doordat planten de zonnestralen absorberen en omzetten in energie om zelf van te groeien. Hierdoor komen de stralen niet tot aan de dakbedekking en warmt het dak niet op. Ten tweede, planten nemen water op, maar planten geven evenzeer water af: dit proces, waarbij het water via de bladeren van de planten in damp wordt omgezet, zorgt ervoor dat de luchttemperatuur onder de vegetatie verschillende graden koeler is dan de omgevingstemperatuur. Uiteraard zorgt dit ook dat de binnentemperatuur van je konijnenhok minder warm wordt. 

Naast de vele tips en tricks om je konijn af te koelen is een groendak dus een heel waardevolle toevoeging!

 

Als het dak van je konijnenhok niet te veel gewicht kan dragen, dan kies je al heel eenvoudig voor een extensief dak (lichte begroeiing) van sedumplanten.

 

 

 

2. Een groendak is een extra voedselbron voor jouw konijn!

Maak het groendak op je konijnenhok een voedselbron voor je beste vriend. Gebruik de ruimte nuttig door het mooie met het bruikbare te combineren. De bloemen zijn beeldschoon voor jou maar ook super lekker voor je konijn! Geniet van de schoonheid en pluk regelmatig een bloem voor je vriendje!

Hieronder vind je een lijst met bloemen die prachtig zouden kunnen staan op een groendak en die ook eetbaar* zijn voor je konijn! Deze soorten groeien het beste in een (semi)-intensief groendak van minimaal 10cm substraat waarbij er iets meer aarde gemengd zit door de lavakorrels. Gebruik een wortelvastefolie om je dak te beschermen tegen de harde penwortels van deze bloemen, zodat er geen lekken in het dak kunnen ontstaan. Controleer goed hoeveel gewicht het dak kan dragen en verstevig deze indien nodig, een semi-intensief groendak weegt al snel 190kg/m2.

 

Naast een basis van gras plant je zelf al gemakkelijk deze leuke bloemen:

 

Heb jij een zonnig dak? Gebruik dan deze planten: 

 

  • Echinacea

                                        Margriet                                                   Korenbloem

 

Heb jij een (half-)schaduwdak? Gebruik dan deze planten:

 

 

Denk ook eens na over welke kruiden jouw konijntje graag eet, misschien kunnen deze ook wel op een groendak. Let wel op: een groendak is een droge bodem, planten die graag vochtig staan moet jij zelf extra water geven.  Zie een  groendak als een stukje extra tuin waarmee je kan experimenteren, groeien bepaalde soorten bloemen toch niet goed? Probeer dan volgend jaar andere soorten!

 

 

3. Een groendak is een natuurlijk kunstwerk dat jouw aandacht altijd weet te trekken, daarnaast helpt het de bijen in jouw buurt!

 

Je groendak kan je vol planten met allerlei bijvriendelijke plantjes, bijen zijn essentieel voor ons ecosysteem, zonder bijen zal de voedselproductie snel stilvallen. Je ondersteunt trouwens ook vlinders en vele andere insecten die allemaal hun eigen plek en nut hebben binnen ons ecosysteem. 

Naast het nut voor de natuur is een groendak gewoonweg iets prachtigs om naar uit te kijken. Telkens wanneer je uit het raam kijkt richting het konijnenhok zie jij je lieve huisdier zitten, omringd door een bloemenkrans!

 

 

Wil jij alle voordelen nog eens extra doorlezen? Klik dan hier.

 

 

Ben jij enthousiast en wil je graag aan de slag gaan om jouw unieke groendak te ontwerpen? Let dan zeker op de volgende dingen:

 

 

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd.

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op je dak. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

 

 

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

 

 

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be

 

 

* Eetbare bloemen voor konijnen volgens deze artikels. Controleer zelf het beste nog een keer extra of deze bloemen goed zijn voor je konijn voordat je de bloemen/planten voert. Dieren kunnen soms reageren op bepaald eten als ze er niet aan gewend zijn. Ook groei je het beste zelf deze planten vanaf zaad of zorg je dat je zeker onbespoten planten koopt. Pesticides zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. 

https://bunnyapproved.com/edible-flowers-and-petals-for-rabbits/ 

http://www.dierennatuurlijk.nl/index.php/nieuws/43-konijnen-en-natuurgeneeskunde 

 

Bronnen: