groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Een groendak op je kippenhok

 

 

Zit jij ook al lang te denken over een groendak maar twijfel jij of deze op jouw huis past? Misschien is de helling te groot, of misschien vind jij het uitzicht van pannen wel heel rustiek op je fermette.

Geen zorgen, een groendak kan namelijk op nog veel meer dingen dan alleen een huis. Misschien is het een idee om eens te kijken of je jouw carport, garage, kippenhok, paardenstal, konijnenhok, hondenhok, tuinhuis, houthok, wijnkelder, vleermuizenhuis, insectenhotel, woonwagen of fietsenberging kunt bekronen met een groendak!

 

Om een idee te geven, in Utrecht (Nederland) zijn er zelfs al bushokjes met een groendak. Hiermee probeert de stad de luchtkwaliteit te verbeteren en biodiversiteit te stimuleren.

 

Vandaag kijken we naar een kippenhok.

 

 

 

 

Kippenhok:

 

Niet alleen mensen hebben last van warm weer, veel dieren kunnen hier ook niet goed tegen. Wij als mensen kunnen dan nog onze warmte kwijt door te transpireren, maar een kip… die kan dat niet.

Hittestress is een bekend fenomeen onder de kippenhouders. De kippen willen minder eten, zitten te hijgen met hun bek open, proberen hun vleugels te spreiden om warmte kwijt te raken. Ze stoppen met eieren te leggen en krijgen soms diarree. Doordat ze hijgen kan zelfs de pH van hun bloed veranderen wat vervolgens leidt tot hartproblemen. In de ergste gevallen kan oververhitting zelfs leiden tot coma en de dood. Een groendak geeft verkoeling. Bovendien beschermt het groendak je kippen nog een beetje extra mocht er brand uitbreken.

 

Naast het enorme voordeel van het groendak op het gebied van verkoeling en veiligheid is het natuurlijk voor jezelf ook een esthetische toevoeging aan jouw kippenhok. Misschien heeft dit namelijk wel een heel saai dak, wat is er nu leuker dan je kippen altijd in de bloemetjes te zetten? 

 
 

Maar waarom zou je dan een groendak op je kippenhok leggen? 

 

1. Omdat een groendak een verkoelend effect heeft. 

 

Ten eerste komt dit doordat planten de zonnestralen absorberen en omzetten in energie om zelf van te groeien. Hierdoor komen de stralen niet tot aan de dakbedekking en warmt het dak niet op. Ten tweede, planten nemen water op, maar planten geven evenzeer water af: dit proces, waarbij het water via de bladeren van de planten in damp wordt omgezet, zorgt ervoor dat de luchttemperatuur onder de vegetatie verschillende graden koeler is dan de omgevingstemperatuur. Een normaal plat dak kan namelijk al snel 70ºC worden, een groendak blijft rond de 37ºC op het dak zelf.

 

Zo geeft een groendak dus een dubbel verkoelend effect, tot wel 33ºC koeler op het dak zelf. De kippen zullen blij zijn met elke vorm van koelte die zij extra krijgen in de zomer.

 

 

 

2. Omdat een groendak brandvertragend werkt

 

Helaas is het vaak in het nieuws, brand in grote stallen met een hoge dodentol ten gevolge. Bescherm jouw dieren nog een beetje extra door een groendak te installeren. Een goed onderhouden groendak vertraagt de verspreiding van vuur bij brand. Het risico dat een vegetatiedak vlam vat is 18 tot 24 keer kleiner dan dat een bitumendakbedekking vlam vat: een groendak is er dus een aanzienlijke vermindering van het brandgevaar. 

Lees hier verder.

 

 

 

3. Omdat een groendak een genot is om naar te kijken

 

Op een groendak floreert de natuur, je ondersteunt bijen (die wij hard nodig hebben om zelf eten te kunnen hebben), je ondersteunt vlinders en vele andere insecten die allemaal hun eigen plek en nut hebben binnen ons ecosysteem. Daarnaast is een groendak een werkelijk kijkplezier. Je kijkt vanuit je tuin toch al uit op het kippenhok, zie je groendak dus als een extra tuintje om vol te planten met fraaie bloemetjes.

 

 

Wil jij alle voordelen nog eens extra doorlezen? Klik dan hier.

 

 

Ben jij enthousiast en wil je graag aan de slag gaan om jouw unieke groendak te ontwerpen? Let dan zeker op de volgende dingen:

 

  • Het dak moet waterdicht zijn.

 

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd.

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op je dak. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

 

  • Controleer de draagkracht van het dak.

 

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

 

  • De makkelijkste groendaken, zijn zonnige daken.

 

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be

 

Bronnen en extra informatie over hittestress bij kippen:

https://www.pluimveeschouppe.be/index.php/extreme-warmte#:~:text=Als%20h….

https://www.pluimveeloket.be/Temperatuur/Voorkom-hittestress-bij-uw-kippen

https://www.noordernieuws.be/hittestress-bij-kippen/