groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Een groendak op je garage

 

Zit jij ook al lang te denken over een groendak maar twijfel jij of deze op jouw huis past? Misschien is de helling te groot, of misschien vind jij het uitzicht van pannen wel heel rustiek op je fermette.

 

Geen zorgen, een groendak kan namelijk op nog veel meer dingen dan alleen een huis. Misschien is het een idee om eens te kijken of je jouw carport, garage, kippenhok, paardenstal, konijnenhok, hondenhok, tuinhuis, houthok, wijnkelder, vleermuizenhuis, insectenhotel, woonwagen of fietsenberging kunt bekronen met een groendak!

 

Om een idee te geven, in Utrecht (Nederland) zijn er zelfs al bushokjes met een groendak. Hiermee probeert de stad de luchtkwaliteit te verbeteren en biodiversiteit te stimuleren.

 

Vandaag kijken we naar een garage.

 

 

 

Garage:

De garage, bij velen de koppeling tussen de woning en de buitenwereld. Met hoge temperaturen loop jij tegen een muur van warmte wanneer jij je huis verlaat om even iets te pakken uit de garage. Misschien is jouw garage ook wel deels de opslagplaats voor je voorraad etenswaren. Hiervoor is het ook niet bevorderlijk als je blikjes maïs bij voorbaat al gekookt zijn, je chocolade ligt te smelten, je weckpotten grijs kleuren en andere groente en fruit te snel bederft! Ook apparaten zoals vriezers en koelkasten functioneren beter als de omgevingstemperatuur lager ligt. Geen gesmolten ijsjes meer!

 

Wellicht hoor jij ook wel het getik van regen, hagel en vogelpootjes op het dak tot in jouw slaapkamer en lig je hier soms ‘s nachts van wakker. Wederom een reden om jouw dak te begroenen.

 

 

Maar waarom zou je dan een groendak op je garage leggen? 

 

1. Omdat een groendak een verkoelend effect heeft. 

 

Ten eerste komt dit doordat planten de zonnestralen absorberen en omzetten in energie om zelf van te groeien. Hierdoor komen de stralen niet tot aan jouw dakbedekking en warmt jouw dak niet op. Ten tweede, planten nemen water op, maar planten geven evenzeer water af: dit proces, waarbij het water via de bladeren van de planten in damp wordt omgezet, zorgt ervoor dat de luchttemperatuur onder de vegetatie verschillende graden koeler is dan de omgevingstemperatuur. Zo geeft een groendak dus een dubbel verkoelend effect, tot wel 33ºC koeler op het dak zelf.

Hierdoor blijft jouw garage veel koeler en blijven je voorraden veel langer goed.

 

 

 

2. Omdat een groendak geluidsdempend is

 

Tik maar eens met je nagel op een metalen plaat, een kookpot of gewoonweg op een tafel, tik nu eens op je grasveld, op een plant of een klomp aarde. Hoor je het verschil? Dit is ook het verschil tussen je oude onbegroeide dak en je nieuwe groendak. De vogelpootjes trippelen voortaan over een tapijt in plaats van een harde plaat. De natuur mag blijven dansen, maar jij slaapt heerlijk door.

 

Lees hier meer over de geluidsdempende werking van jouw groendak.

 

3. Omdat je de dakbedekking van je garage beschermt tegen UV-straling.

 

Veel kunststoffen harden uit door zonlicht (UV-/ fotodegradatie), hierdoor komen er kraken, scheuren en gaten in het materiaal. Zo lijdt ook je dakbedekking onder de straling van de zon. Om je dakbedekking dus een langere levensduur te geven bescherm je het best het materiaal van blootstelling aan UV-straling. Dit doe je al heel eenvoudig door een laagje lichtgekleurd materiaal op jouw dak te leggen. 

 

Lees hier meer over bescherming tegen UV-straling.

 

 

 

4. Omdat een kaal dak geen meerwaarde heeft voor de natuur.

 

Op een groendak floreert de natuur, je ondersteunt bijen (die wij hard nodig hebben om zelf eten te kunnen hebben), je ondersteunt vlinders en vele andere insecten die allemaal hun eigen plek en nut hebben binnen ons ecosysteem. Daarnaast is een groendak een werkelijk kijkplezier. Vaak kijk je vanuit je huis of je tuin toch al uit op je garage, zie je groendak dus als een extra tuintje om vol te planten met fraaie bloemetjes.

 
 

5. Omdat een groendak brandvertragend werkt

 

Een goed onderhouden groendak vertraagt de verspreiding van vuur bij brand. Het risico dat een vegetatiedak vlam vat is 18 tot 24 keer kleiner dan dat een bitumendakbedekking vlam vat: door een groendak is er dus een aanzienlijke vermindering van het brandgevaar.

Lees hier verder.

 

 

Wil jij alle voordelen nog eens extra doorlezen? Klik dan hier.

 

 

Ben jij enthousiast en wil je graag aan de slag gaan om jouw unieke groendak te ontwerpen? Let dan zeker op de volgende dingen:

 
  • Het dak moet waterdicht zijn.

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd.

 

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op je dak. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

 

  • Controleer de draagkracht van het dak.

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

 

  • De makkelijkste groendaken, zijn zonnige daken.

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

 

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be