groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Sedum-groendak als ballast op ondergrondse parkeergarage

Groendak als ballast

Slimme oplossing voor Dakbescherming en Grondwaterdruk
Groenpaletdak tegen grondwaterdruk

Groendak als ballast: Groendaken worden steeds populairder, niet alleen vanwege hun esthetische waarde en milieuvriendelijke karakter, maar ook vanwege hun functionele voordelen. Eén van deze voordelen is dat ze als ballast kunnen dienen, wat cruciaal is voor het beschermen van daken en andere constructies. Maar wat houdt dat precies in?

Groendak als ballast voor dakbekleding
Levensduur Plat Dak langer dankzij beschermende daktuin

Zoals we al eerder hebben besproken, kunnen groendaken gebruikt worden om dakbekleding op zijn plaats te houden. Dit is vooral belangrijk in gebieden waar hevige stormwinden voorkomen. Het gewicht van het groendak, in combinatie met de verschillende lagen zoals de vegetatielaag en substraat, zorgt ervoor dat dakbedekking stabiel blijft, zelfs bij extreme weersomstandigheden. Dit vermindert het risico op schade en de noodzaak voor reparaties na stormen.

Groendaken en Zonnepanelen: een perfecte combinatie
Zonnepanelen aanleggen op een groendak

Daarnaast wordt het groendak vaak ingezet als ballast voor zonnepanelen. Zonnepanelen moeten stevig op hun plaats blijven liggen, vooral op platte daken. Groendaken bieden hier een ideale oplossing: de onderliggende lagen zorgen niet alleen voor stabiliteit, maar verbeteren ook de efficiëntie van de zonnepanelen door de verkoelende werking van de vegetatie. Dit verlengt de levensduur van de zonnepanelen en zorgt voor een hogere energieopbrengst.

Groendak als ballast tegen grondwaterdruk
Voorbereiding groendak
Voorbereiding Groendak

Wat minder bekend is, is dat groendaken ook gebruikt worden als ballast bovenop ondergrondse constructies, zoals parkeergarages of kelders die zich onder het maaiveld bevinden. In gebieden met een hoge grondwaterdruk kunnen deze structuren het risico lopen omhooggestuwd te worden door het opdringende grondwater. Zonder voldoende tegengewicht kan dit leiden tot ernstige schade.

In één van onze recente projecten wordt een groendak geïnstalleerd op een ondergrondse parkeergarage waar de grondwaterdruk extreem hoog is. Met een substraatlaag van maar liefst 50 cm, zorgt dit groendak voor voldoende ballast om het opstuwende grondwater te weerstaan en de parkeergarage stabiel te houden. Het groendak dient hier niet alleen een esthetisch en ecologisch doel, maar vervult ook een cruciale constructieve functie.

Dikke substraatlaag 50cm voor een groendak als ballast
Dikke substraatlaag 50cm
Conclusie

Groendaken zijn veelzijdiger dan veel mensen denken. Ze beschermen niet alleen daken tegen weersinvloeden en bieden een stabiele basis voor zonnepanelen, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen in het beschermen van ondergrondse structuren tegen grondwaterdruk. Bij Groenpalet zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen en installeren van groendaken die zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel zijn. Wil je meer weten over de voordelen van groendaken? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen met een duurzame dakoplossing.

Meer Weten?

Zin in een GRATIS adviesgesprek? >>> Plan hier jouw telefoongesprek in

Biodiversiteitsdak