groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Sedum album

Wit vetkruid.

Is net als de nog meer voorkomende Muurpeper een vertegenwoordiger van de Vetplantenfamilie.

De lage overblijvende planten hebben een rechtopstaande stengel met een schermvormige bloeiwijze met veel witte bloemetjes. Soms kleuren de 3-4 mm lange kroonblaadjes wat roze of ze hebben een rode middenstreep. De soort bloeit vroeg in de zomer en siert dan vaak wegkanten en in de bermen van autowegen en andere stenige plaatsen.

De bladeren hebben de kenmerken die je van een vetplant kunt verwachten. Ze zijn rolrond, lijnvormig en tot 12 mm lang met een uiteinde dat een beetje op een knots kan lijken.

Na bevruchting door insecten, vooral bijen komen op de nectar en de pollen af, groeien de vruchtbeginsels uit tot kokervruchten. Na de vruchtzetting sterven de bloeistengels af.

Wit vetkruid komt waarschijnlijk van oorsprong in ons land alleen voor op zonnige, weinig begroeide plaatsen op de krijthellingen en langs de grote rivieren in de spleten tussen de basaltblokken, maar tegenwoordig vind je het ook aangeplant op begraafplaatsen, in tuinen op muren en als dakbedekking. Verder op ruderale plekken in de bebouwing. Als je de plantensoort in de duinen vindt is dat zonder twijfel het gevolg van het dumpen van tuin afval.

Webshop

Interesse om deze plant te kopen? Neem een kijkje op onze webshop.

Extra informatie

Bloeitijd

juni-juli

Bloemkleur

wit lichtroze

Hoogte

5cm

Standplaats

volle zon

Wintergroen

Ja

Winterhard

Ja