groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Sedum acre ‘Elegans’

De nederlandse naam is Muurpeper, familie van de Crassulaceae. De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn groen en ongeveer 5 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 5 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en kleurt in de winter prachtig goud-geel. De geadviseerde plantafstand is 26 cm. (11-15 st. per m2.)

Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur, op groendaken. Ze is ook te combineren met ‘rotsplanten’ als de bodem ter plaatse maar niet te droog is. Groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten.

Bij succulenten (vetplanten) is het belangrijk dat de groei niet te veel gestimuleerd wordt omdat de plant dan niet meer rechtop groeit en kan omvallen. Met andere woorden de celwanden moeten stevig zijn waarvoor kalium nodig is. De waterhuishouding bij succulenten is op een ingenieuze manier geregeld. Dit is nog een reden om een hogere kalium dan stikstof gift te geven aangezien kalium een efficiente waterhuishouding stimuleert. Fosfor is in deze formulering relatief hoog, omdat alle soorten een goede stimulans kunnen gebruiken voor hun wortelstelsel. Bij de citrus is fosfor tevens belangrijk voor het aanmaken van vruchten en het laten rijpen van deze vruchten. Voor een bonsai is het doorgaans moeilijk om voldoende voeding binnen te krijgen via de wortels, vandaar een stimulans voor de wortels met wat extra fosfor. De hogere kalium is goed voor de vertakking en de waterhuishouding van de plant.

Gemakkelijke plant op alle doorlatende gronden. Op rijke gronden eens in de 3 jaar scheuren. Weinig wiedwerk.

Webshop

Interesse om deze plant te kopen? Neem een kijkje op onze webshop.

Extra informatie

Bloeitijd

juni-juli

Bloemkleur

geel

Hoogte

5cm

Standplaats

volle zon

Wintergroen

Ja

Winterhard

Ja