groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Speelse en Duurzame Daktuin

Complete Renovatie van een Groendak voor een Speelse en Duurzame Tuin

Speelse en Duurzame Daktuin: Bij Groenpalet zijn we trots op ons laatste project: een uitgebreide renovatie van een bestaand groendak. Dit project vereiste een volledige strip van het oorspronkelijke groendak, inclusief alle lagen van de opbouw. Het oorspronkelijke groendak werd niet door ons aangelegd, maar we hebben het volledig vernieuwd en aangepast aan de wensen van de klant.

Uitdagingen van het Bestaande Groendak

Renovatie van een bestaand groendak

De klant beschreef het oorspronkelijke groendak als volgt: “Het dak is opgebouwd uit een betonnen constructie, mogelijk een dunne isolatielaag, dakdichting, noppenbaan, geotextiel en een uitvulling met substraat (lava/split) variërend tussen 20 en 25 cm. Initieel waren er een taxushaag en duinengras aangeplant. Na een lange droge periode zijn er kale plekken ontstaan waar onkruid de overhand kreeg. We hebben tijdelijk een worteldoek geplaatst in afwachting van een oplossing.”

Het was duidelijk dat het bestaande groendak niet voldeed aan de verwachtingen van de klant en dat er behoefte was aan een duurzame en esthetisch aantrekkelijke oplossing.

Renovatie daktuin
Toestand voor renovatie
Aanleg nieuwe beplanting bij renovatie groendak
Tijdens de aanleg, uitzetten van beplanting
Duurzame daktuin met tijm
1,5 jaar later. Groendak maakt verbinding met omliggende landschap
Speelse en duurzame daktuin, complete renovatie
Nu, groendak is mooi dichtgegroeid en vormt een speelse daktuin.

Nieuw Groendak voor een Speelse en Duurzame Daktuin

Onze missie was om de klant en zijn dochtertje een speels, vrolijk en functioneel groendak te bieden. We hebben ervoor gekozen om een kronkelend pad van stapstenen te integreren, zodat de kleine meid een leuke speelruimte heeft om te ontdekken en te genieten. Door de grotere substraatdikte was kruiptijm een uitstekende keuze voor dit dak. Kruiptijm biedt langdurige bloemen, blijft kleurrijk in de winter en is bovendien robuust genoeg om betreding te weerstaan.

Duurzame Daktuin: Kruiptijm met stapstenen in vloeiende lijn voor een dynamisch effect.
Pas aangelegd: Kronkelend pad van stapstenen voor een dynamisch effect.

Om het ontwerp boeiend en levendig te maken, hebben we twee zones met verschillende kleuren kruiptijm aangelegd. Dit zorgt niet alleen voor visuele interesse, maar in combinatie met de stapstenen maakt dit het groendak ook uitdagend en fantasieprikkelend voor hun dochtertje. Daarnaast hebben we borders met hogere planten aangelegd om interessante hoekjes en vormen te creëren, waardoor het dak een dynamisch en uitnodigend karakter krijgt en uitgroeit toe een Speelse en Duurzame Daktuin.

Speelse en duurzame daktuin: met hoge beplanting voor leuke verstopplekjes
Delen met hogere beplanting groeien uit tot leuke verstopplekjes

Voordelen van Kruiptijm op een Groendak

Kruiptijm is een uitstekende keuze voor groendaken om verschillende redenen:

  • Langdurige Bloei: Kruiptijm bloeit langdurig en zorgt voor een kleurrijke uitstraling gedurende het grootste deel van het jaar.
  • Winterhardheid: Deze plant blijft groen en aantrekkelijk, zelfs in de winter.
  • Robuustheid: Kruiptijm kan goed tegen betreding, waardoor het ideaal is voor groendaken die ook als speelruimte dienen.
  • Heerlijk Geurend: Kruiptijm verspreidt net als andere tijmsoorten een heerlijke kruidengeur. Wat nog sterker wordt wanneer de plantjes door kinderhandjes worden gestreeld. Ook dit aspect vergroot het ontdekkende karakter van deze daktuin.
Kindvriendelijke daktuin met kruiptijm
Het strelen van de kruiptijm zorgt voor een extra krachtige kruidengeur

Bij Groenpalet streven we ernaar om onze klanten duurzame, mooie en functionele groendaken te bieden. Dit project, Speelse en Duurzame Daktuin, is een uitstekend voorbeeld van hoe we aan de wensen van de klant kunnen voldoen en tegelijkertijd een esthetisch aantrekkelijk en ecologisch verantwoord Groendak kunnen creëren.

Wilt u meer weten over onze projecten of heeft u zelf een Groendak dat aan renovatie toe is? Neem contact op met ons en ontdek de mogelijkheden voor jouw eigen groene oase.

Speelse en duurzame Daktuin