groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Een doe-het-zelf groendak made by Jonathan!

Ongeveer 2 jaar geleden heb ik ervoor gekozen om een doe-het-zelf groendak aan te leggen. Ik woon zelf in een rijhuis aan de stadsrand. Voor mij was het belangrijk om meer groen in de stad te brengen. Dit kan door alle “saaie” grijze daken om te vormen naar een mooi groendak.

Ik ben begonnen met een geotextiel te leggen. Dit doek dient als beschermingslaag voor de dakdichting. Nadien zijn er cassettes opgekomen die gevuld zijn met daktuinsubstraat. Als vegetatie heb ik ervoor gekozen om in elke cassette 4 P9 sedum planten te voorzien. Een andere optie zijn natuurlijk de kant-en-klare cassettes. Deze zijn al volledig dichtgegroeid met sedumplanten. De reden dat ik ervoor gekozen heb om P9 planten aan te planten is zodat ik dan zelf de soortensamenstelling kan kiezen voor op mijn groendak, en zoals u ziet op de foto’s zijn deze na 2 jaar zo goed als dichtgegroeid. De randen zijn afgewerkt met keien.

Op 2 jaar tijd is er zeer veel veranderd, niet alleen zijn de planten helemaal dichtgegroeid ook heb ik het groendak meer leven gegeven. Dit door middel van een insectenhotel, stapstenen, en een waterelement aan te brengen op het groendak.

www.groenpalet.be

Een mooie overzichtsfoto van een plat dak in de stad die omgevormd is tot een prachtig levend groendak. De buren zouden nog een groendak kunnen plaatsen.

Op de late avond vind ik het heerlijk om in dit stoeltje te zitten en te kijken naar de zonsondergang. Hierdoor zit ik dus ook letterlijk in het groen.

Er is toch niets beter dan het geluid van spetterend water te horen op een stille avond. Het brengt me rust en het dient ook nog eens als extra drinkwater voor de vogeltjes.

Om vanuit mijn raam naar mijn stoel te kunnen gaan wil ik het liefst niet op de sedums stappen, deze kunnen zeker wel tegen vertrappeling maar ik vind het fijner om enkele kleine stapstenen te leggen en ik dus met propere voeten terug in mijn kamer kan gaan.
De meeste sedums worden zo’n 10 tot 15cm hoog, om daar meer variatie in te brengen heb ik ervoor gekozen om enkele hoge sedumsoorten aan te planten. Om nog meer met die hoogte te spelen heb ik ook enkele terracotta bloempotten gelegd met sempervivum planten in.

Jaren lang had ik als uitzicht uit mijn raam een saaie grijze dakdichting. Dit zicht is nu omgetoverd tot een prachtig stukje groen en ik kijk er nog steeds elke dag met zeer veel bewondering naar toe.