groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Problemen waterafvoer plat dak

Problemen waterafvoer dak

Zorgt een groendak voor problemen bij de waterafvoer van een plat dak?

Problemen waterafvoer dak? Optimaliseer je platte dak met een groendak: een duurzame oplossing voor waterbeheer! Als bouwprofessional juich ik de integratie van groendaken in stedelijke omgevingen toe.

Problemen waterafvoer dak

Problemen waterafvoer dak: Groendak biedt oplossingen:

🌿 Waterretentie: Verminder directe regenwaterafvoer, ontlast rioleringssystemen.

Groendaken fungeren als natuurlijke sponsen die regenwater absorberen en vasthouden. Dit leidt tot een significante vermindering van de directe regenwaterafvoer. Door het vasthouden van water verminderen groendaken de druk op rioleringssystemen, waardoor de kans op overstromingen tijdens hevige regenval afneemt. Dit draagt bij aan een meer gebalanceerd waterbeheer in stedelijke gebieden en bevordert duurzaamheid.

 

🌿 Vertraagde waterafvoer: Buffering door substraat en vegetatie vermindert pieken in waterafvoer.

De opbouw van groendaken, met een combinatie van substraat en vegetatie, fungeert als een buffer voor regenwater. In plaats van dat water onmiddellijk van het dak stroomt, wordt het vertraagd afgevoerd. Deze vertraging helpt bij het verminderen van pieken in de waterafvoer, waardoor het rioleringssysteem gelijkmatiger wordt belast. Het resultaat is een meer geleidelijke en beheersbare afvoer van regenwater, wat de kans op overbelasting van rioleringssystemen verkleint.

 

🌿 Waterzuivering: Zuivert regenwater voor een schonere afvoer, met een natuurlijke tint.

Groendaken fungeren als natuurlijke filters voor regenwater. Als het water door het substraat en de vegetatie gaat, worden verontreinigingen zoals bladeren, stof en andere deeltjes opgevangen en vastgehouden. Hoewel het water dat door groendaken gaat soms een natuurlijke gelige tint kan krijgen, betekent dit juist dat het gezuiverd is van grove deeltjes. Hierdoor wordt een schonere afvoer van water bevorderd, wat gunstig is voor het milieu en bijdraagt aan het behoud van de waterkwaliteit.

Groendaken bieden dus niet alleen esthetische voordelen, maar dragen ook aanzienlijk bij aan het duurzaam beheren van regenwater in stedelijke omgevingen.

Onthoud: regenwater dat door een groendak gaat kan een natuurlijk gelige kleur hebben, maar bladeren van bomen, steentjes of andere grove deeltjes komen niet in de regenput terecht.

Multifunctionele daken Wateropslag

Belangrijke aandachtspunten

🔍 Ontwerp en Engineering: Zorg voor een zorgvuldig ontwerp met aandacht voor structuur en waterafvoer.

🔍 Waterdichting: Onmisbare waterdichtingslaag (bitumen, epdm, pvc) om lekkages te voorkomen.

🔍 Afvoersysteem: Efficiënt afvoersysteem met drainagelagen voor overtollig water.

🔍 Onderhoud: Regelmatig onderhoud voorkomt verstoppingen en waarborgt optimale prestaties.

Zorgt een groendak voor problemen bij de waterafvoer van een plat dak?

Win-win oplossing

Als pleitbezorgers van duurzaam bouwen zien we groendaken als een win-win oplossing. Ze voorkomen of verhelpen ondermeer problemen met waterafvoer van jouw plat dak. Laten we samenwerken aan innovatieve en milieuvriendelijke projecten!

Samenwerken aan duurzaam bouwen

Meer weten?

Wil je meer weten over waterafvoer bij groene daken? Neem dan contact op met ons op. We helpen je graag verder!

Biodiversiteitsdak