groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

graftuintje

Een groen tapijt voor een graf: een graftuintje

Kerkhoven en begraafplaatsen bestaan meestal voor een groot deel uit steen, denk hierbij aan wandelpaden, muren, grafzerken en de grafbedekking zelf. Vooral donkere stenen worden in de zon heel warm, tot wel 50°C. Een groot oppervlak met gesteente dat collectief hoge temperaturen bereikt beïnvloedt uiteraard ook de omgevingstemperatuur. Hierdoor is het voor veel planten moeilijk om mooi te blijven op een begraafplaats, de hogere temperaturen gecombineerd met weinig regenval (tenzij je elke dag komt watergeven) zorgen er al snel voor dat een normale plant zal uitdrogen op een graf. Daarom is de keuze om een graftuintje aan te leggen met sedums en andere vetplanten een voor de handliggende keuze.

 
 

Sedums zijn dus bij uitstek planten die zich mooi houden in een warme en droge omgeving van een graftuintje. Overweeg dus eens om een zware, zwarte granieten plaat te vervangen door een licht, groen dekentje. Misschien was de dierbare die je bent verloren wel een heel kleurrijk iemand die van planten hield, iemand die je graag wilt herdenken met een vrolijk bloemen- en plantentapijt. Misschien was je geliefde wat rustiger en ingetogen en kies je liever voor een begroeiing van sobere witte bloemen. Er zijn voldoende opties voor graftuintjes.

 

Waarom zou je kiezen voor een bekleding van vetplanten of een graftuintje in plaats van een klassieke stenen plaat? 

  • Stenen warmen op in de zon en dragen bij aan het ‘urban heat island effect’*, planten geven juist verkoeling waardoor de omgevingstemperatuur daalt.
  • Stenen bufferen geen water, wat planten wel doen, bij zware regenval loopt het water direct weg naar de riolering (wat overlast kan veroorzaken). Er kan bodemerosie optreden bij het strookje grond tussen graven, omdat dit veel water in een keer te verduren krijgt. Dit kan zelfs leiden tot verzakking.
  • Het winnen van natuursteen zoals graniet is milieubelastend, het veroorzaakt lucht- en watervervuiling. Natuursteen is tevens een onhernieuwbaar materiaal. Planten in een graftuintje daarentegen groeien en vermeerderen zichzelf, ze filteren bovendien CO2 en stof uit de lucht waardoor de omgeving gezonder wordt.
  • Natuursteen is meestal niet lokaal gewonnen, dat betekent dat er bovenop de andere milieuvervuiling ook nog eens vervuiling door transport bijkomt. Denk daarbij aan uitlaatgassen van vrachtwagens en schepen die de stenen tot bij ons hebben gebracht. Sedumplanten worden lokaal gekweekt en gegroeid, daarnaast hebben zij bij hun groei juist CO2 opgenomen. De productie van planten is dus heel milieuvriendelijk, de winning van natuursteen is heel milieubelastend.
  • In plaats van regelmatig een boeket of een potje met een plantje op het graf van je geliefde te plaatsen, geef je met een graftuintje een bekleding van bloemen cadeau. Hierdoor verblijft jouw geliefde altijd in een bloemenzee, ook als je een keertje niet kan langskomen. Sedumbeplanting is dus een onderhoudsarm alternatief.
  • Het is triest maar het gebeurt: diefstal op begraafplaatsen. Regelmatig worden er beeldjes en potjes van graven gestolen. Met een vast plantentapijt gebeurt dit veel minder snel. De planten zitten vast in de grond, het uitgraven van een graftuintje is een pak lastiger dan een potje of een schaal optillen en meenemen.

​​

Kortom: plantjes houden de omgeving koeler, zuiveren lucht en geven leven en hoop op een plaats waar dat soms erg nodig kan zijn.

Goede opties voor op een graftuintje:

  • Volgroeide sedummatten, deze bevatten een standaard mix van verschillende planten met een variatie van kleuren en hoogtes. Met een sedummat is het graf direct mooi bedekt en dichtgegroeid.
  • Gepersonaliseerde sedummatten, deze kunnen wij voor jou groeien op aanvraag, je kunt dan zelf kiezen welke planten jij hierin wilt verwerken. Het duurt 6 tot 9 maanden voordat deze mooi dichtgegroeid zijn en geleverd kunnen worden. 
  • Losse plantjes, als jij liever kiest voor een echt tuintje plant je hier zeer eenvoudig grotere planten in. Hierbij zal het net zoals bij een echte tuin enige tijd duren voordat het graf volledig bedekt is met planten.

Kies bijvoorbeeld voor de volgende planten voor een graftuintje voor een sobere uitstraling:

Of juist ter nagedachtenis van de kleurrijke persoon:

Veel sterkte bij het verlies van je dierbare, hopelijk vind je snel een gepaste rustplaats.

*Dit is het fenomeen dat warmte veel langer blijft hangen in stedelijke gebieden omdat er zo weinig natuur meer over is. Planten absorberen de zon maar niet de warmte, stenen absorberen de warmte en geven deze langzaam weer af aan de omgeving. De stedelijke omgeving blijft zo veel warmer en veel langer warm dan een groene omgeving.

Ook interressant: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/14/de-opkomst-van-een-levende-doodskist-a4011863