groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Doe het zelf / DIY: Halloween pompoen met Groenpalet planten!

Maak zelf een super leuke Halloween pompoen met Groenpalet planten!

We hadden het vorige week al beloofd en hier is ‘ie dan: de handleiding voor een DIY Groenpalet Halloween pompoen. Doe je mee?

Benodigdheden:

  • Een grote pompoen
  • Een paar scherpe messen
  • Een grote lepel
  • Een grote kom
  • Een selectie herfstige (buiten)plantjes van verschillende hoogtes (koop ze hier!)
  • Potgrond
  • Halloween versiering
  • Een stukje zwarte stof
  • Een scherpe schaar
  • Een aantal punaises, krammetjes of spelden

Stap 1: Kies je pompoen

Kies een mooie pompoen uit waar jij jouw planten in wilt gaan zetten. Omdat wij een soortschaal’ wouden maken hebben we gekozen voor een grote, wat plattere pompoen met een brede doorsnede.

Stap 2: Hol je pompoen uit

Snijd de bovenkant van jouw pompoen er uit, en maak met een scherp mes alvast een begin voor het gat, de rest van het vruchtvlees verwijder je vervolgens met een grote lepel.

Heb jij een eetbare pompoen? Hol deze dan uit en bewaar het vruchtvlees in een aparte kom, hier kan je later een heerlijke soep of ovenschotel van maken.

Heb jij een sierpompoen? Hol deze dan ook uit maar gooi het vruchtvlees weg, wees extra voorzichtig met de zaden want anders kan je misschien ongewenst (giftige) pompoenen in jouw tuin terugvinden volgend jaar.

Stap 3: Kies je planten en versiering

Nu je weet hoeveel planten je exact nodig zal hebben kan je de laatste selectie maken in jouw herfstige plantjes. Kies voor een variatie van lage en hoge plantjes zodat je een speels geheel krijgt.

Daarnaast hebben wij een variatie aan nep bloemen, nep pompoenen en andere herfstige decoratie gebruikt, plus natuurlijk een setje heksen om de pompoen échte #HalloweenVibes te geven!

Onze decoratie is tweedehands en werd verzameld in weggeefgroepen en de plaatselijke kringloopwinkel. Zo is deze pompoen financieel én ecologisch verantwoord.

Wil je jouw pompoen binnenshuis gebruiken? Dan kan je kamerplantjes gebruiken. Wil je jouw pompoen buiten zetten? Gebruik dan winterharde planten.

Houd er rekening mee dat een uitgeholde pompoen geen echte bloempot is. Als jij over een paar weken ziet dat de pompoen begint te rotten of te schimmelen, verwijder je het best de plantjes zo snel mogelijk. Zet deze ergens in de tuin of in een andere mooie pot. De planten hoef je uiteraard niet zomaar weg te gooien.

Stap 4: Teken een gezicht

Neem voor deze stap een stift die je straks weer makkelijk van jouw pompoen kan poetsen, anders blijven er natuurlijk randjes staan en dat is zonde! Teken een eng gezicht, een vrolijk gezicht, een grappig gezicht, of iets anders dat jij leuk vindt.

Tip! Heeft jouw pompoen een lelijk plekje? Dan kan je dit combineren met bijvoorbeeld een mond/neus/ooggat

Stap 5: Snijd het gezicht uit en verwijder de stift

Snijd voorzichtig het gezicht uit met een scherp mes en poets vervolgens de restjes stift weg zodat de pompoen er netjes uit ziet. Of voeg juist meer stift toe, als je jouw pompoen juist een echte (Halloween) makeover wilt geven. Gebruik de stift voor een heftige eyeliner of andere make-up. Geef de pompoen een snor, tatoeages, een wenkbrauwpiercing, wimpers of sproetjes! Wees creatief en leef je uit!

Stap 6: Knip een stukje zwarte stof

Voor deze stap gebruikten wij een oud zwart t-shirt. Neem jouw stukje stof en knip deze op maat zodat het de gaten in jouw pompoen bedekt. Prik de stof vervolgens tijdelijk vast met spelden, punaises of krammetjes. Straks verwijder je deze weer als er potgrond in de pompoen zit.

Waarom het stukje stof? Omdat anders de aarde uit de pompoen zou vallen of spoelen, het stukje stof houdt de aarde tegen.

Stap 7: Vul de pompoen gedeeltelijk met aarde

Om het stukje stof vast te maken ga je nu de pompoen deels vullen met aarde. Net genoeg om de stof vast te drukken, maar dun genoeg om je spelden/punaises/krammetjes nog makkelijk te kunnen verwijderen.

Je kan er ook voor kiezen om de spelden/punaises/krammetjes wel te laten zitten, maar dan moet je extra voorzichtig zijn als je later de pompoen weer uit elkaar haalt. Je wilt jezelf tenslotte niet pijn doen aan een (roestige) prikker!

Stap 8: Plantjes!

De leukste stap is aangebroken, je mag je plantjes in de pompoen gaan planten. Bedek de bodem van de pompoen met een laagje aarde en vul ook de zijkanten al enigszins op. Kies vervolgens een paar hogere planten en plant deze aan de achterkant van de pompoen.

Hier gebruikt: Sedum Kimnachii en een oranje buxus struikje (want dat paste zo mooi bij de oranje pompoen).

Om je pompoen verder mooi vol te planten kies je andere lage plantjes. Varieer en wees creatief!

Hier gebruikt: Delosperma Wheels of Wonder Orange Wonder (met mooie oranje bloemetjes), Spinnenweb Sempervivum en Kruipend Zenegroen (Ajuga Reptans Atropurpurea) wat een mooi bijna zwart blad heeft.

Voila! De planten zitten er in!

Stap 9: Versiering

Nu de plantjes er allemaal in zitten is het tijd om je pompoen nog wat extra te versieren. Tover je heksen te voorschijn en we vliegen er in! 😉

Stap 10: De presentatie

Je pompoen is klaar, maar als je wilt kan je die nu nog op een mooie manier presenteren. Kijk in de schuur, kijk op zolder en in de tuin. Zoek mooie materialen uit en combineer deze naar keuze. Zo hebben wij gekozen voor stukken hout, een oud klapstoeltje, dennenappels, nep bloemen en een Halloween potje met een Sedum Trollii er in!

 
 
Je bent klaar! Geniet van je gezellige en griezelige avond!