groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Groene steden

Groene Slimme Steden: Hoe slim is jouw stad?

De Toekomst van Leefbaarheid en Veerkracht

Leefbaarheid en veerkracht

Groene Slimme Steden: In een wereld die steeds meer verstedelijkt, worden de uitdagingen voor stadsbesturen steeds groter. Maar gelukkig, met innovatie en samenwerking, kunnen we bouwen aan een toekomst die groen, veerkrachtig en sociaal inclusief is. Het Europese Horizon-project ‘ReGreeneration’ is hier een perfect voorbeeld van.

Groene Slimme Steden: Sociale cohesie

Wat is ReGreeneration?

ReGreeneration is een ambitieus project waarin 26 partners uit 12 Europese landen vier jaar lang samenwerken. Het doel? Het creëren van veerkrachtige en dynamische groene ruimtes in verschillende Europese steden. Door te focussen op het revitaliseren van sociale woonwijken, verwaarloosde gebieden en het herbestemmen van braakliggende terreinen, streeft ReGreeneration naar een duurzamere stedelijke omgeving.

duurzamere stedelijke omgeving

De Doelstellingen van ReGreeneration of Groene Slimme Steden

  • 1. Klimaatadaptatie: Het project demonstreert hoe natuurgebaseerde oplossingen kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie in steden. Groene daken zijn hierbij een essentieel onderdeel, omdat ze bijdragen aan het verminderen van hitte-eilanden en het absorberen van regenwater.
Groene steden: Groendak Waterbuffering
  • 2. Leefbaarheid en Sociale Cohesie: Door groene ruimtes te creëren, wil ReGreeneration de leefbaarheid en sociale cohesie in steden vergroten. Groene daken bieden niet alleen een ademende oase in de betonnen jungle, maar bevorderen ook ontmoetingen en gemeenschapsgevoel.
Windbeschutting op je groendak met klimoprek
  • 3. Bewustwording en Betrokkenheid: Het project richt zich op het vergroten van het bewustzijn en de betrokkenheid van burgers en lokale actoren bij het belang van groene stadsontwikkeling. Dit creëert een breed draagvlak voor duurzame verandering.
Groene steden Bewustwording burgers
  • 4. Capaciteitsopbouw van Steden: ReGreeneration versterkt de capaciteit van steden op het gebied van klimaatneutraliteit en klimaatbestendigheid. Door middel van innovatieve projecten en samenwerkingen worden steden klaargestoomd voor de uitdagingen van de toekomst.
Groene Slimme steden van de toekomst

Groene Daken als Onderdeel van Groene Slimme Steden

Groene daken spelen een cruciale rol in het realiseren van de doelstellingen van Groene Slimme Steden. Niet alleen dragen ze bij aan klimaatadaptatie en leefbaarheid, maar ze zijn ook een voorbeeld van hoe innovatieve oplossingen kunnen worden geïmplementeerd in stedelijke omgevingen. Met PCS aan boord, die ondersteuning biedt bij de plantkeuze, zijn groene daken een integraal onderdeel van de groene revolutie die ReGreeneration voor ogen heeft.

Groene Slimme Steden

Conclusie

ReGreeneration is meer dan alleen een project – het is een visie op de toekomst en het ontwikkelen van Groene Slimme Steden. Door samen te werken aan groene, veerkrachtige en sociaal inclusieve slimme steden, kunnen we een leefbare en duurzame toekomst creëren voor alle stadsbewoners. Laten we samen bouwen aan een groenere wereld, stad voor stad, dak voor dak.

Slimme groene steden met groene daken

Voor meer informatie over groene daken, neem contact op met Groenpalet via info@groenpalet.be.

Biodiversiteitsdak