groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

opbouw semi-intensief / semi-extensief groendak

 

Een semi-intensief groendak

 

Kan jouw dak veel gewicht dragen en zou jij op jouw groendak graag meer soorten planten dan enkel vetplanten hebben? Kies dan voor een semi-intensief groendak. Door de dikkere substraatlaag (12-20cm) kan je meerdere soorten planten op jouw groendak zetten, denk hierbij ook aan bijvoorbeeld groenten zoals sla, struikboontjes, uien en courgette of fruit zoals aardbeien. Zo gebruik je je dak écht optimaal! Het gewicht van een semi-intensief groendak begint bij 190kg/m2, vaak gaat dit toch wel al richting de 250kg/m2 of zelfs 320kg/m2. Om een semi-intensief groendak te kunnen aanleggen controleer je van tevoren zeker of dit mogelijk is bij jouw dakconstructie, vooral als je hierbij graag nog bankjes of een pad van stenen zou willen plaatsen.

Op bestaande woningen is het daarom vaak een uitdaging om een semi-intensief groendak aan te leggen, bij een nieuwbouwwoning kan je zelf uiteraard kiezen om het dak te voorzien op een zware ballast bovenop.

 
 

Opbouw semi-intensief groendak

 

De opbouw van een semi-intensief groendak begint gelijkend aan een extensief groendak. We beginnen met wortelvastefolie, deze laag beschermt jouw dak tegen harde wortels die anders eventueel gaatjes in jouw dakbedekking zouden kunnen prikken.

De wortels van vetplanten zijn zacht en zullen geen schade aanrichten, maar beplanting die meer geschikt is voor semi-intensieve daken kan een harde penwortel hebben. Zo’n penwortel kan in jouw dak beginnen te prikken, vandaar dat extra bescherming bij dit groendaktype zeker nodig is.

 
 

Na de wortelvastefolie is het tijd voor de drainagelaag, deze laag zorgt ervoor dat het overtollige water na een regenbui weg kan lopen van het dak en richting de regenpijp. Het water is dan al door de plantenlaag heen gezakt.

 
 

Bovenop de drainagelaag wordt substraat gelegd, dit bestaat voor 80% uit lava en 20% uit groencompost. Door deze mengeling loopt het water snel weer weg waardoor de beplanting niet te lang in het water staat, maar tegelijkertijd zorgt de compost ook voor voedingsstoffen voor de planten om goed te kunnen groeien. De substraatlaag is doorgaans ongeveer 12-20cm dik, afhankelijk van de draagkracht van je dak en je eigen wensen kan dit dikker gelegd worden.

 
 

Dan komen we bij het leukste stuk uit: de planten. Je kunt kiezen om hier net zoals bij een extensief dak sedummatten te leggen, met sedummatten heb je gelijk een vrijwel volledig dichtgegroeid dak. Naast de matten kan je ook kiezen voor sedumpluggen (kleine plantjes), sedumstekken (losse stukjes plant die je over de substraatlaag uitstrooit) of gewoon jouw persoonlijke selectie planten in pot.

Omdat we hier werken met een dikkere substraatlaag is er meer mogelijkheid om jouw groendak te verrijken met andere planten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten bloembollen of lage struikjes. 

 

 

 

 

Bij een semi-intensief groendak installeren wij soms een bevloeiingssysteem dat water geeft als er een lange tijd geen regen is gevallen, de vochtigheidsgraad van de bodem wordt gemeten door sensoren. Dit is als het ware een tuinslang met gaatjes, deze wordt ingegraven tussen jouw beplanting en is gekoppeld aan een buitenkraan van jouw woning. 

 
 

Nu vraag je je waarschijnlijk nog af, hoeveel weegt dit groendak? En hoeveel water buffert deze opbouw? Een groendak van 12cm buffert gemiddeld 40L/m2 en weegt 190kg/m2. Een groendak van 20cm buffert gemiddeld 70L/m2 en weegt 320kg/m2.

 

Wil jij ook een semi-intensief groendak? Stuur dan een mailtje naar info@groenpalet.be of klik hier.

 

Lees hier verder over de opbouw van groendaken.