groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Team groenpalet

Lopen op een sedumdak, kan je dat?

Is een sedumdak beloopbaar?
Windbeschutting op je groendak met klimoprek

Lopen op een sedumdak, kan dat? Ja, een sedumdak, ook wel groendak genoemd, is bedekt met vetplantjes, die makkelijk herstellen bij sporadisch voetverkeer of wanneer je er een tijdje op gaat zitten. Het is echter niet bedoeld om het constant intensief te belopen of er op te sporten

Lopen op een sedumdak: Tips voor gebruik

Lopen op een sedumdak
Stapstenen op druk belopen zones
  • Onderhoud en Toegang: Sedumdaken zijn sterk genoeg om incidenteel belopen te worden voor onderhoudswerkzaamheden, zoals het verwijderen van onkruid, het kuisen van ramen, inspecties, of reparaties.

  • Stapstenen: Je kunt speciale paden of zones aanleggen met verstevigingen, zoals tegels of stapstenen. Deze paden zorgen ervoor dat je op druk belopen zones op het dak kunt lopen zonder de planten constant te vertrappelen. Hierdoor voorkom je dat ze op langere termijn toch zouden beschadigen.

  • Type Sedum: Wil je af en toe lopen op een sedumdak? Kies dan voor robuustere compacte sedumsoorten, zoals sedum album, sedum acre of sedum sexangulare, die beter bestand zijn tegen het belopen. Deze variëteiten kunnen de belasting van incidenteel voetverkeer beter verdragen.

  • Belastbaarheid: Zorg ervoor dat de onderliggende dakconstructie voldoende sterk is om het extra gewicht en trillingen door frequent beloop op het dak te dragen.

  • Alternatieven: Overweeg Intensieve Groendaken als je het dak regelmatig wilt gebruiken voor recreatieve doeleinden. Deze daken zijn ontworpen om meer belasting te kunnen dragen en bieden ruimte voor terras, grassen, struiken en zelfs bomen.

Intensief groendak aanleg in koudere periode
Aanleg Intensief Groendak
Conclusie

Lopen op een sedumdak: Met deze aanpassingen en overwegingen kun je optimaal genieten van je groendak zonder je zorgen te maken over eventuele beschadiging van de planten.

Meer weten?

Wil je meer informatie of persoonlijk advies over het aanleggen en onderhouden van een beloopbaar groendak? Bezoek dan onze contactpagina of plan een adviesgesprek in via onze Calendly-link. Wij helpen je graag verder!

Biodiversiteitsdak