groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Groendak op fietsenstalling

Een groendak op je fietsenhok

Een groendak, je hebt er al vaak over gehoord maar weet niet goed wat te doen. Er zijn vele redenen waarom je misschien geen groendak op het dak van je huis kan leggen. Misschien omdat de helling van je dak te groot is? Misschien omdat je dak te veel in de schaduw ligt, of misschien omdat je woning wel in waardevol agrarisch gebied staat en een plat dak niet in het plaatje van de buurt past. Wat de reden ook mag zijn, het hoeft niet te betekenen dat je nooit meer ergens een groendak op kan leggen. Er bestaan namelijk nog ontzettend veel andere gebouwtjes waar jij je alsnog helemaal mee kan laten gaan bij het idee van een groendak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een garage, tuinhuis, carport, woonwagen, kippenhok, konijnenhok, vleermuizenhuis, houthok, wijnkelder, fietsenberging of zelfs insectenhotel!

koele fietsen in de zomer

Vandaag kijken we naar een fietsenberging

koel fietsenhok

Fietsenhok

Wat voorheen een eerder saaie box was, is nu veranderd in een groen en kleurrijk geheel. Het dak is uitgerust met  verschillende nieuwe planten die, eens dichtgegroeid, zullen zorgen voor een mooi geheel met de tuin.

Waarom zou jij kiezen voor een groendak op jouw fietsenhok?

 

1. Omdat een groendak jouw fiets koel houdt in de zomer.

Laat je het dak boven jouw fiets zwart dan kan het tijdens warme zomer dagen opwarmen tot 70°C. Een groendak zorgt er voor dat de temperatuur op het dak om en bij de 37°C blijft. Dat zorgt er voor dat jouw fietsen steeds op een ideale temperatuur gestald staan wat de bandenspanning te goede komt.

groendak op fietsenberging

2. Omdat een groendak een plezier is om naar te kijken.

Benut de extra ruimte die je hebt gecreëerd door het dak van je fietsenstalling te begroenen. Kies de planten uit die jouw hart sneller doen kloppen, ga jij voor een bonte regenboogbloemen mix of kies jij een groendak met witbloeiende soorten? Misschien kies jij zelfs voor een semi-intensief dak met een wilde bloemen mix. Zie je groendak als een extra tuintje om vol te planten met fraaie planten en bloemetjes. Bovendien is het algemeen bekend dat groen rustgevend en stressverlagend werkt. Meer groen zorgt voor een beter leefmilieu.

Een groendak is eigenlijk altijd een win-win.

3. Omdat een groendak op een fietsenberging het lokale ecosysteem ondersteunt.

Een kaal plat dak heeft geen meerwaarde voor de natuur, het is een loos stukje roofing of metaal waar je eigenlijk niets mee kan. Dat is, als je het niet benut voor iets moois en waardevols. Het groendak geeft een stukje natuur terug aan de wereld, de planten verrijken de omgeving voor de plaatselijke fauna en ondersteunen het ecosysteem. Op een groendak floreert de natuur, je ondersteunt bijen (die wij hard nodig hebben om zelf eten te kunnen hebben), je ondersteunt vlinders en vele andere insecten die allemaal hun eigen plek en nut hebben binnen ons ecosysteem

groendak op fietsenhok

4. Omdat een groendak de lucht zuivert

Groendaken verbeteren de luchtkwaliteit, dit gebeurt op twee manieren. Overdag wordt CO2 (koolstofdioxide) geabsorbeerd en O2 (zuurstof) geproduceerd. De opname van CO2 zorgt dat het versterkt broeikaseffect wordt teruggedrongen. Hoe meer planten, hoe meer zuurstof en hoe minder CO2. Een groendak helpt dus bij het terugdringen van het versterkt broeikaseffect van de aarde.

Een groendak zuivert ook de stofdeeltjes en pollen uit de lucht, in steden is een groendak dus zeker een goed idee om het fijnstofprobleem aan te pakken.

Als bonus zuivert een groendak ook nog eens water, niet voldoende om drinkbaar te zijn, maar wel bruikbaar om na passage door een koolstoffilter bijvoorbeeld de wc mee door te spoelen of je wasmachine te laten draaien.

 

Wil jij alle voordelen nog eens extra doorlezen? Klik dan hier.

Ben jij enthousiast en wil je graag aan de slag gaan om jouw unieke groendak te ontwerpen? Let dan zeker op de volgende dingen:

  • Het dak moet waterdicht zijn.

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd.

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op je dak. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

  • Controleer de draagkracht van het dak.

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

  • De makkelijkste groendaken, zijn zonnige daken.

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be