groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Juli 2021 Wat is een gezonde woning

Wat is een gezonde woning?

Creëer een Gezond Huis: Daglicht, Frisse Lucht en Groendaken

Wat is een gezonde woning: Het is een plek waar je je zowel fysiek als mentaal goed voelt. Daglicht en frisse lucht zijn de twee belangrijkste elementen voor een gezonde leefomgeving. Maar hoe zorg je er voor tijden een hete zomer? We leggen het je uit.

Daglicht: Essentieel voor Gezondheid en Welzijn

Daglicht is cruciaal voor je gezondheid. Het helpt je lichaam om vitamine D aan te maken, verbetert je humeur en reguleert je slaap-waakcyclus. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk natuurlijk licht in je huis krijgt door ramen en gordijnen open te houden, vooral tijdens de dag. Plaats spiegels tegenover ramen om het licht verder je huis in te brengen en gebruik lichte kleuren op de muren om de ruimte op te fleuren.

Frisse Lucht: Onmisbaar voor een Gezonde Leefomgeving
Wat is een gezonde woning: Daglicht en Ventileren

Frisse lucht is net zo belangrijk als daglicht. Het helpt bij het afvoeren van schadelijke stoffen en verbetert de luchtkwaliteit in huis. Dus vraag jij je af wat een gezonde woning is en hoe je die creëert? Ventileer dan regelmatig door ramen en deuren open te zetten, vooral tijdens en na het koken, schoonmaken of douchen. Planten kunnen ook bijdragen aan een betere luchtkwaliteit door zuurstof te produceren en verontreinigende stoffen te absorberen.

Wat is een gezonde woning in de zomer? Tijdens een hittegolf houden veel mensen hun ramen en gordijnen potdicht om de hitte buiten te houden. Wist je dat een groendak de omgevingstemperatuur van je dak tot 40 graden kan verlagen? Een zwart roofing dak kan in de zomer meer dan 70 graden heet worden, terwijl een groendak dit aanzienlijk vermindert. Hierdoor kun je gerust je ramen open houden, zelfs tijdens warme zomerdagen. Dit zorgt voor voldoende daglicht en frisse lucht, waardoor je woning gezond blijft.

Wat is een gezonde woning? Hoe creëren? Extra tips
  • Gebruik Natuurlijke Materialen: Kies voor meubels en afwerkingen gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en kurk. Deze materialen zijn duurzaam en bevatten minder schadelijke chemicaliën.
  • Zorg voor een stiltegebied in je woning: Groendaken dempen zowel omgevings- als contactgeluiden zodat je helemaal tot rust kan komen in je woning.
  • Creëer Groen Ruimte Binnen: Voeg planten toe aan je interieur. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, verhogen de luchtvochtigheid en brengen een stukje natuur naar binnen.
  • Minimaliseer Kunstmatige Lichtbronnen: Gebruik energiezuinige lampen en zorg ervoor dat je ’s avonds het licht dimt om een rustgevende sfeer te creëren.
  • Maak Gebruik van Ventilatiesystemen: Investeer in goede ventilatiesystemen zoals mechanische ventilatie of een warmte-terugwinningssysteem om constante luchtcirculatie te garanderen en vochtproblemen te voorkomen.
Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je jouw dak beter beschermd, je woning gezonder maakt en verbinding maakt met de natuur? Contacteer ons dan direct, we helpen je graag verder.

 

Biodiversiteitsdak