groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Gezond leven levensstijl groendak groenpalet

Gezond leven met een groendak

We zijn er steeds meer mee bezig: gezond leven. Maar om echt gezond te kunnen leven moeten we bewust zijn van welke keuzes we maken. Voldoende rust, gezonde lucht, mentale en fysieke gezondheid, temperatuur, een gezonde voedselketen en een groene omgeving. Wist je dat je dit allemaal positief kan beïnvloeden met een simpel groendak?

Rust

Genoeg slaap krijgen is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Als jij niet goed in slaap kunt vallen door lawaai of hitte, of misschien zelfs wakker schrikt van geluiden op jouw dak, dan kan jij nooit genoeg uren slaap krijgen. Het is wetenschappelijk bewezen dat groendaken impactgeluid van onder andere regen en hagel kunnen halveren of zelfs met 75% reduceren. Ook geluiden van laag overvliegende vliegtuigen kunnen op dezelfde manier gedempt worden. Zo draagt een groendak bij aan een gezond leven.

Slapen lukt uiteraard ook niet goed als je slaapkamer veel te warm is, veel mensen slapen het liefst in een koele kamer met veel frisse lucht. Meer en meer mensen installeren tegenwoordig dan ook airco’s in hun slaapkamer. Maar airco’s zijn dan helaas weer niet zo gezond voor de planeet als we zouden willen. Heb jij al eens gedacht aan een groendak in plaats van een airco? Een groendak verkoelt namelijk ook in de zomer, maar zonder elektriciteit te gebruiken of geluid te maken. Hier lees je meer informatie over een groendak als airco voor een gezond leven.

gezond leven goed slapen groendak uitgerust

Gezonde lucht is essentieel voor een Gezond Leven!

Zeker in de stad ademen wij een hoop vuiligheid in, denk hierbij maar aan het fijnstof dat in de lucht hangt en de grote hoeveelheden CO2. Een groendak draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en leefstijl omdat de beplanting hiervan de lucht zuivert. Denk hierbij niet enkel aan planten die CO2 omzetten in O2 (zuurstof) maar ook aan de fijstofdeeltjes in de lucht die worden opgevangen door groendaken. Fijnstof is schadelijk en kan zelfs kanker veroorzaken, hoe meer fijnstof uit de lucht gefilterd wordt, hoe schoner onze longen en hoe gezonder onze toekomst. Lees maar eens wat de Vlaamse Milieu maatschappij ons vertelt over fijnstof:

“Bij hogere fijnstofconcentraties stijgt het aantal luchtwegklachten en zijn er meer spoedopnames. Luchtwegeninfecties en astma worden erger, mensen hoesten meer en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen neemt toe. Bij langdurige blootstelling aan fijn stof vermindert de longfunctie en stijgt de kans op chronische luchtwegenaandoeningen. Bovendien zijn deeltjes afkomstig van verbrandingsprocessen schadelijk omdat ze kankerverwekkende stoffen, zoals polyaromatische koolwaterstoffen, bevatten. Fijn stof kan bloedvaten doen dichtslibben en hartaanvallen veroorzaken. Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek is fijn stof kankerverwekkend voor de mens.”

Hoe filtert een groendak dan fijnstof voor een gezonde levensstijl? Via de onregelmatige structuur van een groendak blijven de fijnstofdeeltjes in de planten en het substraat hangen. Wanneer er dan regen op het groendak valt spoelen de fijnstofdeeltjes vervolgens weer weg met het water of blijven deze in het substraat hangen. Vanaf het moment dat de fijnstof deeltjes niet meer los door de lucht zweven zijn ze niet meer schadelijk voor onze gezondheid. Maar dat is niet alles …. Het fijnstof wordt afgebroken en kan zelfs voedingsstof worden voor de planten op het dak. Een groendak is dus eigenlijk een vangnet voor de losse deeltjes die door de lucht zweven. Deze worden gevangen, gebonden en vanzelf weer afgevoerd. Een onbedekt dak zal veel minder deeltjes vangen waardoor deze in de lucht blijven hangen. Een groendak is geen wondermiddel, maar alle beetjes helpen. Natuur versterkt elkaar; hoe meer natuur en hoe meer groendaken er zijn, hoe meer en hoe beter stoffen zoals fijnstof gefilterd kunnen worden waardoor wij allen uiteindelijk gezonder kunnen leven.

gezond leven met een groendak fijnstof filteren

Gezond leven: Mentale en fysieke gezondheid

Het is wetenschappelijk aangetoond dat planten en natuur onze mentale en fysieke gezondheid sterk kunnen verbeteren. Zelfs zodanig dat wij ziekenhuizen aanraden om groendaken te plaatsen.

Mensen voelen zich van nature meer op hun gemak in een omgeving met planten. Zo kan uitzicht op een groendak, een tuin of mooie kamerplanten significant helpen bij het genezen van mensen. Planten zijn een onderdeel van een gezonde levensstijl en kunnen helpen bij klachten zoals stress, angst en depressie omdat wij ons gelukkiger voelen in de buurt van de natuur.

Daarnaast tonen verschillende onderzoeken aan dat interactie met planten kan helpen bij het verlagen van stress, de bloeddruk en angstgevoelens én het verhogen van positieve zaken zoals een comfortabeler gevoel, een natuurlijker gevoel en het tot rust komen. Patiënten die in een ziekenhuis verblijven waar zij een uitzicht op groen hebben zullen over het algemeen minder pijn ervaren en zelfs sneller herstellen en weer gezond naar huis kunnen!

natuur maakt gelukkig en gezond

De juiste temperatuur

Langdurige hitte is slecht voor onze gezondheid, helaas komt langdurige hitte steeds vaker in ons land voor, met name in de grote stedelijke gebieden. Lees hier uitgebreid over het ‘Urban Heat Island Effect’. Langdurige warmte is niet alleen heel erg vervelend maar ook nog eens erg ongezond. Vooral de gevoeligere mensen kunnen hier extra veel last van hebben, afwisselend van slaapproblemen tot zelfs de dood. Naast gezondheidsproblemen zijn er nog veel meer vervelende bijwerkingen van langdurige hitte. De groene plekken die nog beschikbaar zijn, raken overbelast, flora en fauna gaan kapot, mensen raken geprikkeld, worden minder productief en er ontstaat vaak zelfs een drinkwatertekort. Hoe minder langdurige hitte, hoe gezonder onze leefstijl.

groenpalet groendak verkoeling

Blije bij = blije jij

Al die gezonde receptjes hebben geen waarde zonder groente en fruit; om eten te laten groeien hebben we de bijen keihard nodig. Een gezonde levensstijl is er dus eentje die de bij omarmt. 

Sommige planten zijn zelfbestuivend, maar lang niet alle planten. Dit betekent dat bijen de pollen van de ene plant naar de andere plant brengen waardoor de bestoven bloem vervolgens verandert in een vrucht. Neem als voorbeeld de komkommer (of zelfs meloenen en courgetten, dat is dezelfde familie), deze planten creëren mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloem verandert uiteindelijk in een vrucht wanneer deze bestoven is door de pollen van een mannelijke bloem, maar hiervoor zijn bijen nodig. Zij vliegen heen en weer tussen de verschillende bloemen en brengen zo pollen mee. Zonder bijen zouden mensen dit proces handmatig moeten doen… Daar is natuurlijk geen beginnen aan. Een gezond leven begint dus bij gezonde bijen.  

Maar hoe helpen wij de bijen dan om gezond te blijven? Dat doen we door te zorgen dat zij voedsel hebben en een schuilplaats. Groendakbeplanting (Sedum, Delosperma, etc.) is enorm bijvriendelijk. Met een groendak help jij bijen aan voedsel.

Bijen en Groendaken

Een groene omgeving voor een Gezond Leven

De natuur heeft veel meer effect op een gezond leven en goede levensstijl dan we denken. Het bovenstaande filmpje is een heel interessant gesprek waarin een wetenschapper ons de volgende dingen uitlegt:

In een omgeving waar normaal veel stress is of andere negatieve gevoelens ervaren worden, helpt het om planten en groen toe te voegen, dit verlaagt de stress en zorgt dat de mensen zich op deze plekken beter voelen.

In wijken waar veel natuur is, sterven er minder mensen omdat er een betere algemene mentale en fysieke gezondheid is. Zo hebben de mensen in deze wijken minder last van diabetes, angst en depressie.

Wanneer er planten op het kantoor staan, presteren werknemers significant beter. Afbeeldingen en geluiden kunnen helpen maar echte planten geven nog altijd de beste resultaten, zo helpen echte planten bijvoorbeeld met een beter binnenklimaat omdat ze luchtkwaliteit verbeteren en de luchtvochtigheid verhogen. Gezond werken is immers gezond leven. 

Verbazingwekkend maar echt waar: er is gebleken dat op een kantoor met planten minder ziekteverzuim is dan op een kantoor zonder planten. Daarnaast zorgt groen ook voor een betere concentratie en beter geheugen.

Mensen zijn van nature heel graag in de natuur, deze oeroude drang heet ook wel ‘biofilia’. De natuur is geen wondermiddel dat problemen helemaal oplost, maar het heeft wel degelijk een sterke en positieve invloed op veel zaken. Een gezond leven begint dus bij een groen leven.

Bronnen:

Wil jij graag zelf nog meer onderzoeken lezen? Natuurlijkwerkt.nl/research