Wateropvang door groendaken: Bij nieuwbouwen en renovaties wordt er meer en meer gebruik gemaakt van groendaken. Maar waarom?
Dit komt vaak door het enorme voordeel dat een groendak biedt betreffende wateropvang. Groendaken zorgen er namelijk voor dat een deel van het regenwater dat op het dak valt, vastgehouden wordt om daarna te verdampen. Daarbij helpen groendaken een overbelasting van het riolerings- en wateropvangsyteem te vermijden. Bij zware buien vlakt het de piekafvoer af, als een soort buffer.
Waterput
Wie een woning bouwt of grondig verbouwt is in bepaalde gevallen verplicht om een waterput te plaatsen:
- bij nieuwbouw en renovatie van gebouwen met een horizontale dakoppervlakte die groter is dan 75 m²
- wanneer de dakoppervlakte van een gebouw uitgebreid wordt met meer dan 50 m².
Wat hebben groendaken hier nu mee te maken? Het zit zo dat de gewestelijke stedenbouwkundige verordening bepaalde verplichtingen versoepelt wanneer u een groendak plaatst. Concreet: er moet geen waterput geplaatst worden bij gebouwen die volledig voorzien zijn van een groendak.
Wanneer het groendak maar een deel van het dak inneemt, moet het gedeelte met een groendak niet aangesloten worden op de waterput, hierdoor is de minimale inhoud van de regenwaterput dus kleiner.
Wateropvang door groendaken: Hoeveel water buffert zo’n groendak dan?
Een extensief groendak buffert zo’n 25 liter per vierkante meter per jaar. Indien u dit wilt vergroten kan u altijd de substraatlaag verdikken of werken met mineraalsubstraatplaten. Hierdoor gaat het buffergehalte aanzienlijk vergroten.
Voor specifieke vragen over milieuvoorwaarden en wateropvang kunt u info vragen bij uw gemeente. De informatie verschaft in dit artikel kan veranderd zijn op het moment dat u dit leest.