groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

subsidies groendaken

Subsidies voor groendaken in Gent: jouw groendak is goedkoper dan je denkt

Goed nieuws voor de inwoners van Gent en haar deelgemeenten! Je kan namelijk een subsidie krijgen van jouw stad. Dit betekent dat jij jouw dak wel heel voordelig kunt gaan vergroenen. Zo’n groendak subsidie van Gent zorgt er namelijk voor dat meer mensen in de stad het budget hebben om hun woning te vergroenen, wat uiteindelijk de hele stad te goede komt.

Denk hierbij aan de strijd tegen het Urban Heat Island effect maar ook aan het ondersteunen van de lokale natuur.

Voor een basis groendak subsidie Gent kom jij in aanmerking wanneer: 

  • jouw groendak minstens  6 m² groot is
  • het groendak een draineer-, substraat- en vegetatielaag heeft
  • het groendak minstens 35 liter/m² water kan bufferen
  • jou woning/gebouw op het grondgebied van Gent ligt en vergund is

Je krijgt 25 euro per m² als je aan deze voorwaarden voldoet. Je kan maximaal 25.000 euro groendak subsidie in Gent per gebouw aanvragen.

Deze bedragen gelden ook wanneer jij zelf je groendak aanlegt. Mocht je er voor kiezen om je groendak te laten aanleggen dan heb je recht op een verhoogde groendak subsidie in Gent.

Voor een verhoogde groendak subsidie Gent kom jij in aanmerking wanneer:

  • je het groendak laat aanleggen door een aannemer
  • je kiest voor een groendak dat in droge toestand minimaal 100 kg/m² weegt
  • het groendak een buffercapaciteit van minimaal 50 l/m² heeft
  • je kiest voor een (semi)-extensief of semi-intensief groendak met een substraatlaag van minstens 10 cm dik
  • minstens de helft van het totale oppervlakte van de beplanting bestaat uit niet-sedumplanten (wij werken hiervoor veel met sterke inheemse soorten die het goed uithouden in droge omstandigheden)

Je krijgt 45 euro per m² als je aan deze voorwaarden voldoet. Je kan maximaal 50.000 euro groendak subsidie in Gent per gebouw aanvragen.

Hoeveel water buffert een groendak?

Om de groendak subsidie Gent te kunnen krijgen moet jouw groendak redelijk wat water kunnen bufferen: 35 liter/m². Dit komt overeen met een groendak bestaande uit sedumcassettes en drie lagen geotextiel.

Mocht je niet willen werken met sedumcassettes dan zal je voldoende substraat moeten leggen om in aanmerking te komen met de groendak subsidie van Gent.35 liter/m² = ongeveer 7 cm substraat = ongeveer 110-120kg/m²*50 liter/m² = ongeveer 10 cm substraat = ongeveer 160-170kg/m²* *Substraat is een natuurproduct en verschilt daarom nog veel eens  Kan mijn dak dit gewicht wel dragen? ln Gent krijg je gelukkig de nodige ondersteuning om te bepalen of je dakconstructie het gewicht van een groendak wel kan dragen. Naast de groendak subsidie geeft Gent ook een subsidie voor een studie van een stabiliteitsingenieur. Zo kan jij zeer zeker zijn dat jouw dak niet overbelast zal raken. Wij raden je zeker aan om hier gebruik van te maken, hiermee weet je namelijk ook of het niet mogelijk zou zijn om meer substraat op jouw groendak te leggen wat ervoor zorgt dat jouw groendak veel meer opties krijgt. Meer inheemse flora is namelijk een enorme boost voor meer inheemse fauna!

groendak subsidie Gent

Volgens onze laatste info was deze groendak subsidie van Gent geldig. Als je een groendak wilt leggen, raadpleeg je beter eerst je gemeente. 

​Vraag nu jouw Gratis Prijscalculatie

Vul hieronder jouw gegevens in en vraag een afspraak. Wij komen graag bij je langs voor een gratis offerte.