De stad en het platteland: een koude douche van realiteit
Denk terug naar de zomer van 2020, we zaten in een ware hittegolf en ook nog eens opgesloten in huis. Elk stukje koelte dat we konden vinden grepen we gretig vast. Maar in de steden was het nog erger dan op het platteland. Zoals De Standaard schreef “De hittegolf slaat niet overal even hard toe. In hartje Brussel was het ’s nachts op een haar na 10 graden warmer dan in het naburige Asse.”
Door het tekort aan groen en natuur blijft de warmte langer hangen omdat het niet meer weg kan. Warmte trekt in de verharding en de gebouwen zijn zo een grote warmtebuffer geworden…. Dit fenomeen noemen we: urban heat island effect (hitte-eilandeffect).
Urban heat island effect
Dit fenomeen heet het ‘urban heat island effect’ (hitte-eilandeffect), hitte trekt in beton, asfalt en steen. ‘s Nachts geven deze materialen hun warmte weer af, maar omdat de gebouwen allen omringd zijn door andere gebouwen resulteert de nacht in een wederzijdse warmte overdracht: het koelt uiteindelijk niet af.
Bruzz vertelt ons over afgelopen zomer het volgende:
“Steen en beton zijn materialen die heel veel warmte opnemen, ‘s nachts koelen gebouwen opnieuw af door warmtestraling uit te stralen. Alleen kan die straling in een stedelijke omgeving heel moeilijk ontsnappen en wordt ze deels opnieuw opgenomen door andere gebouwen. Zo blijft de temperatuur in de stad hoog.” – Steven Caluwaerts, Ugent
Dat groen net als water voor verkoeling kan zorgen, bewijst het tweede Brusselse meetpunt aan het Warandepark. De nachtelijke temperaturen liggen er tijdens een hittegolf steevast lager. – Bruzz
Het enige wat we kunnen doen om dit urban heat island effect (hitte-eilandeffect) te verminderen en uiteindelijk te verhelpen is om meer natuur in de stad te introduceren. Alles staat dicht op elkaar gebouwd waardoor parken vaak moeilijk te realiseren zijn, maar groendaken en groengevels zijn een perfecte oplossing om de stad toch te helpen afkoelen.
De invloed van langdurige hitte en het urban heat island effect op onze gezondheid
Langdurige warmte is niet alleen heel erg vervelend maar ook nog eens erg ongezond. Vooral de gevoeligere mensen kunnen hier extra veel last van hebben, afwisselend van slaapproblemen tot zelfs de dood. Naast gezondheidsproblemen zijn er nog veel meer vervelende bijwerkingen van langdurige hitte. De groene plekken die nog beschikbaar zijn raken overbelast, flora en fauna gaat kapot, mensen raken geprikkeld, worden minder productief en er ontstaat vaak zelfs een drinkwatertekort. De gevolgen het urban heat island effect (hitte-eilandeffect) zijn dus veel groter dan ‘oh, het is gewoon iets warmer’.
De oplossing
Concrete voorbeelden van acties die jij kunt ondernemen om het urban heat island effect (hitte-eilandeffect) te laten verminderen:
- Plaats een groendak
- Begroen je gevel
- Verander je betegelde tuin in een groene oase
- Leg een geveltuintje aan
- Zet planten op je balkon en/of vensterbank
Elk stukje steen, beton, roofing of asfalt dat je verandert door planten zal jou meer verkoeling geven. Ben je benieuwd naar alle voordelen van een groendak? Klik dan hier!
Bronnen over hitte-eilandeffect:
- https://www.bruzz.be/actua/brussel-s-nachts-tot-10-graden-warmer-dan-platteland-2020-08-10
- https://www.standaard.be/cnt/dmf20200809_97616133
- https://www.milieurapport.be/milieuthemas/klimaatverandering/temperatuur/hitte-eilanden-in-steden
- https://www.gezondleven.be/themas/gezondheid-en-milieu/gezond-buiten/wat-is-een-stedelijk-hitte-eiland