groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Zorgt een groendak voor problemen bij de waterafvoer van een plat dak?

Optimaal Watergeven Groendak

Beter te weinig dan te veel!

Optimaal watergeven groendak: Een groendak is niet alleen een duurzame keuze voor je woning, maar ook een prachtige manier om de natuur dichterbij te brengen. Voor een gezonde en weelderige groei van je groendak kan water geven soms nodig zijn, bvb tijdens extreem droge periodes. In dit artikel bespreken we concrete richtlijnen en tips voor het optimaal sproeien van je groendak, afhankelijk van het type planten en de leeftijd van je groendak.

Optimaal watergeven groendak
Optimaal Watergeven Groendak: Wanneer?
Ook zonder Nieuwe ramen bij groendak: geluidsisolerend
Extensief Groendak met sedum
  • Extensieve Groendaken, zoals sedumdaken, hoef je eigenlijk nooit water te geven. In tegendeel, sedumplantjes overleven lange tijd zonder water terwijl onkruid dan net uitgeput raakt en verdwijnt. Optimaal watergeven groendak is dan gelijk aan geen water geven. Alleen bij extreme droogte of bij een pas aangelegd Groendak kan het nodig zijn om toch tijdelijk wat te bevochtigen.
  • Intensieve of Semi-Intensieve Groendaken vragen wel af en toe water. De beste momenten om je groendak dan water te geven zijn in de vroege ochtend of late avond. Op deze momenten is de verdamping minimaal, waardoor het water effectief door de planten kan worden opgenomen. Vermijd water geven tijdens de heetste uren van de dag, want dan verdampt het water snel en bereikt het de wortels niet goed of kunnen er brandvlekjes ontstaan op de bladeren.
Wat is het nut van een groendak
Intensief Groendak met waterminnende beplanting

Een Extensief Groendak geef je best GEEN of heel zelden WATER!

Intensief groendak met boom, Optimaal Watergeven Groendak met bevloeiing via druppelslang
  • Als je een groendak hebt met druppelslangen, kun je op elk moment van de dag water geven. Druppelslangen liggen op de substraatlaag dus vlak bij de wortels van de planten en zorgen voor een geleidelijke en efficiënte wateropname, vooral wanneer ze op de juiste momenten en lang genoeg worden ingeschakeld. Het watergeven gebeurt dan automatisch met een vooraf ingesteld computertje dat er voor zorgt dat de planten precies genoeg water krijgen. Dus niet te weinig en zeker niet te veel. Dit systeem is handig bij intensieve groendaken waarvan de beplanting meer water vraagt of bij extensieve groendaken op een hellend dak.
Afhankelijk van het Type Planten
Optimaal watergeven bij groendak met jonge sedumstekken
Sedumstekken

De waterbehoefte van je groendak varieert afhankelijk van de plantensoorten. Extensieve groendaken met vetplanten, zoals sedum, hebben over het algemeen weinig water nodig. Een nieuw groendak met stekken of pluggen vereist echter wat extra aandacht in het eerste jaar. Alleen tijdens het eerste jaar na aanleg en gedurende langere droogteperiodes is het belangrijk om af en toe water te geven om de wortelvorming te stimuleren.

sedumpluggen
Sedumpluggen

Heb je sedummatten geïnstalleerd? Geef dan in de eerste 6 maanden na aanleg water bij aanhoudend droge en warme omstandigheden. Oudere extensieve groendaken hebben bijna geen water nodig. Het is verstandig om de plantjes te inspecteren tijdens droogte: beginnen ze te krimpen, dan gebruiken ze hun laatste waterreserves en is het tijd om water te geven.

sedummatten
Geef je toch water bij zorg dan eerst dat het onkruid verwijderd is.
Luc Vermeir Groenpalet bv
Luc Vermeir
Ing. Zaakvoerder
Groendaken Kortijk onderhoudsbeurt: Onkruid wieden vóór Optimaal Watergeven Groendak
Onkruid wieden vóór watergeven!

Intensieve of semi-intensieve groendaken, met hogere vaste planten, of groendaken op een helling, hebben vaker water nodig. Hier geldt ook: trek eerst ongewenste planten (onkruid) uit voordat je water geeft, zodat je voorkomt dat onkruid zich verder ontwikkelt.

Welke Manieren van Water Geven?
  • Zwenksproeier: Dit is de meest aanbevolen methode voor het water geven van groendaken. Een zwenksproeier is eenvoudig in gebruik, gewoon aansluiten op je tuinslang, goedkoop in aanschaf en zorgt voor een gelijkmatige waterverdeling. Stel het bereik in en laat de sproeier een half uur werken om het water diep in de bodem te laten doordringen.
Optimaal watergeven groendak met zwenksproeier
  • Tuinslang: Water geven met een tuinslang kost meer tijd en resulteert vaak in meer waterverlies. Het is een minder efficiënte methode, maar kan als alternatief dienen als je geen zwenksproeier hebt.
  • Druppelslangen: Deze zorgen voor een geleidelijke en continue toevoer van water. Druppelslangen zijn ideaal voor het onderhouden van groendaken met verschillende plantensoorten, omdat ze het water direct bij de wortels brengen.
Optimaal watergeven groendak druppelslang
Wat heb je Nodig?
  1. Zwenksproeier of druppelslang (afhankelijk van je voorkeur en de specifieke behoeften van je groendak).
  2. Tuingereedschap voor onkruidverwijdering: Voordat je begint met water geven, is het belangrijk om onkruid handmatig te verwijderen. Dit voorkomt dat het onkruid profiteert van het water dat bedoeld is voor je groendakplanten. Gebruik hiervoor klauwhandschoenen of een onkruidsteker om het onkruid makkelijk en efficiënt te verwijderen.
Hoe Optimaal Watergeven Extensief Groendak?

Om water geven op een Extensief Groendak te optimaliseren, kun je de volgende tips toepassen:

  • Inspecteer de sedumplanten regelmatig: Controleer tijdens langere droge periodes of de vetplantjes beginnen in te krimpen. Dit is een teken dat ze hun laatste waterreserves gebruiken en water nodig hebben.
  • Maak gebruik van droogte als natuurlijk onkruidmiddel: Bij sedumdaken is het slim om geen water te geven zeker na een lange natte periode waarin onkruid begint te woekeren. Droogte zal namelijk helpen bij het uitdrogen van onkruid, terwijl de vetplantjes dit beter kunnen overleven. Dus lay back en geniet van de zomer en van het uitzicht op je groendak.
  • Geef enkel water in periodes van langdurige droogte: Vooral voor jonge groendaken en bij langdurige extreme hitte, wanneer je merkt dat de sedumplanten inkrimpen, kan het nodig zijn om water te geven.
Optimaal watergeven groendak 's avonds of 's ochtends
Groendak watergeven doe je best in de avond of de ochtend.
Kan groendak op elk type dak?
Samenvatting
Optimaal watergeven groendak samenvatting
Conclusie Optimaal Watergeven Groendak

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je voor optimaal watergeven van je groendak en zorg je ervoor dat je groendak gezond blijft en optimaal groeit, met een minimale inspanning van jouw kant. Met de juiste aanpak kan je groendak jarenlang een groene oase blijven.

Speelse en duurzame daktuin, complete renovatie. Optimaal watergeven groendak (semi intensief met dikke substraatlaag) af en toe water bijgeven
Meer Weten?

Heb je nog vragen? Wil je meer weten over optimaal watergeven groendak? Of wil je zelf zo’n prachtig groendak op je woning. Boek dan snel een Gratis Belafspraak om een kwartier lang als je vragen op ons af te vuren en deskundig antwoord te krijgen van onze ingenieur/zaakvoerder Luc Vermeir of noteer je vraag in ons contactformulier.

Biodiversiteitsdak