• Nederlands
 • Français

Veelgestelde vragen

Intensieve groendaken kan je vergelijken met een echte tuin. Extensieve groendaken zijn vooral begroeid met sedums en kruiden.

Voor meer info: Verschil intensief en extensief

We gebruiken sedums en andere vetplanten, kruiden en bepaalde kleine plantensoorten die kunnen overleven in de omstandigheden van een groendak.

 • Een verhoogde levensduur van uw dak
 • Het zuiveren van de lucht (opnamen CO2, afvoer fijne stof)
 • Betere waterhuishouding
 • Thermische isolatie
 • Brandveiliger (voor meer info: brandwering)
 • Streling voor het oog
 • Optimaal gebruik van ruimte
 • Akoestische isolatie
 • Verhoging van de biodiversiteit
 • Wanneer opvang van regenwater verplicht is bij een nieuwbouw of verbouwing kan gekozen worden voor een groendak

Voor meer algemene info: voordelen

 • Minder kosten aan uw dak
 • Beter isolatie, dus lagere energiefactuur
 • Optimale werking van zonnepanelen waardoor er een hoger rendement is (Voor meer info: groendaken en zonnepanelen)
 • Stijging van de waarde van het gebouw
 • Meer onderhoud
 • Minder regenwater
 • Nood aan een voldoende stevig dak
 • Het regenwater kan in het begin bruin zijn (maar dit verdwijnt)
 • Een groendak gaat niet zorgen voor lekken, maar als u na de aanleg opzoek bent naar een lek, is dit moeilijker op te sporen

Sedum is het omvangrijkste geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Sedums zijn bijna op de hele wereld te vinden, maar het voornaamste verspreidingsgebied is het Noordelijk Halfrond.

Voor meer info: sedum

 • Onder de vorm van stekjes: dit zijn deeltjes van de plant die gewoon gestrooid worden over het substraat.  Voor meer info: stekken
 • Als pluggen: dit zijn kleine plantjes met een worteldiameter van 3cm die geplant worden in het substraat.  Voor meer info: pluggen
 • Als sedummatten: Dit zijn voorbegroeide matten van sedum. Deze matten worden uitgerold op het dak. Voor meer info: sedummatten
 • Als sedumcassetten: Dit zijn bakjes met planten en substraat in. Deze klikken in mekaar op het dak. Voor meer info: cassettes

Sedumvorm

Termijn toegroeiing

Snelheid plaatsing

Kostprijs

Aanpasbaarheid aan dak

Stekken

Ongeveer 2 jaar

Snelste manier

Goedkoper

Optimaal

Pluggen

Ongeveer 1,5 jaar

Gaat relatief traag

Goedkoper

Optimaal

Matten

Direct

Gaat relatief traag

duurder

Aanpasbaar

Cassettes

Direct

Gaat relatief snel

Duurder

Moeilijk door vaste maten

Neen. De cassettes die wij gebruiken zorgen voor geen puntbelasting, aangezien ze uitgevlakte puntbelasting hebben.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van groendaksubstraat. Dit bevat de juiste verhouding vulkaangesteente, puimsteen en compost. Deze verhouding is ideaal voor sedums.

Een groendak gaat even lang mee als uw dak.

Ja, dit is mogelijk. Er kunnen bijvoorbeeld kruiden of grassen geplant worden. Of een combinatie van alles.

Het regenwater zal in het begin een beetje bruin zijn. Maar dit verdwijnt snel. Het regenwater dat door een groendak gaat en dan opgevangen wordt kan nog steeds gebruikt worden. Hierin komen geen schadelijke stoffen terecht.

Een groendak kan gemiddeld 20l/m² per jaar bufferen. Dit gaat om 35 tot 50% van de totale hoeveelheid water.

Wanneer we een groendak aanleggen werken we het zo af dat er geen substraat of plantenmateriaal in de afvoer kan geraken. Al het water dat in de afvoer terecht komt wordt eerst gefilterd.

Wanneer dit groendak bestaat uit vetplanten en aangelegd wordt in een droge periode, raden we aan om de eerste 14 dagen om de 2 of 3 dagen  water bij te geven. Hierna is dit niet meer nodig. 
Het is zelf aan te raden om geen water te geven, aangezien het onkruid dan verdroogt in droge periodes, terwijl vetplanten overleven.

 

De materialen gebruikt op een groendak hangen niet vast aan de dakbedekking, dus deze kunnen steeds weggehaald worden.

Een groendak zorgt maximum voor een extra gewicht van 75-80 kg (wanneer het volledig verzadigd is met water). De meeste daken zijn op veel meer berekend.

Ja, uw dakbedekking kan tot 3 keer langer meegaan. Dit komt omdat het uw dakbedekking beschermt tegen ultraviolet zonlicht, daarbij fungeert het ook als extra bescherming tegen de verwering van uw dak.

Bijna heel het jaar kunnen groendaken aangelegd worden. Zaken om rekening mee te houden:
De plantjes slaan moeilijker aan wanneer het zeer droog en heet is. Er moet dus regelmatig bijgegoten worden in deze periode, terwijl dit normaal niet nodig is. Wat wel een mogelijkheid is, is het aanleggen van het volledige groendak buiten de plantjes. In dit geval staat het dak klaar voor wanneer de plantjes later gestrooid of gepland kunnen worden.  Dit planten of strooien kan u dan eventueel ook zelf doen.
Wanneer het vriest kunnen er geen groendaken aangelegd worden. Het mag 3 weken niet vriezen om zeker te zijn dat de plantjes aanslaan.
Stekken kunnen geleverd worden van april tot en met oktober.

Wanneer u kiest voor sedummatten of sedumcasetten is uw dak meteen volledig begroeid. Wanneer u kiest voor sedumpluggen (dit zijn zeer kleine plantjes) moet u ongeveer rekenen op een termijn van 1,5 jaar. Bij het strooien van sedum stekken is dit termijn rond de 2 jaar.

De prijs hangt van veel factoren af zoals de grote van uw dak, de bereikbaarheid van uw dak, de manier waarop de planten worden aangebracht… Aangezien de prijsberekening niet simpel is, bekijken we meestal elk dak eerst voor we een offerte maken. Deze dienst is gratis.

Wanneer dit groendak bestaat uit sedum is het enorm onderhoudsarm. Een minimum aan onderhoud is wel nodig. Het is aan te raden om de begroeiing tijdens het eerste levensjaar om de drie maanden te controleren om te kijken of alle planten er goed bij staan. Daarna volstaat het om het groendak één keer per jaar te controleren. Wij bieden ook onderhoudscontracten aan, zodat u zelf niet moet inzitten over dit onderhoud.

Voor meer info: onderhoud

Een groendak kan op alle types van daken. Tegenwoordig kunnen ook hellingen tot ongeveer 45° zonder veel problemen met een extensief groendak worden begroend.

Wanneer uw woning ouder is dan 10 jaar, betaalt u 6% BTW op alles. Dit houdt in dat u op de planten, het materiaal en de werkuren 6% BTW betaalt. Als het groendak zelf plaatst bent u wel gebonden aan het standaardtarief van 21% op de materialen (de planten zijn wel nog 6%).

Ja, een groendak isoleert zowel akoestisch als thermisch. En dit zal u aan uw energiefactuur zien. Een groendak isoleert meer in de zomer tegen de warmte, dan in de winter tegen de koude. 

 • een worteldichte laag en/of beschermvlies 
 • een waterdichte dakbedekking
 • een kunststof drainagelaag met filter
 • een substraatlaag van 4 tot 20 cm (afhankelijk van de gewenste planten)
 • de gekozen planten

Voor een normaal extensief groendak is geen vergunning nodig. Deze is wel nodig wanneer het groendak gecombineerd wordt met een terras. Wanneer u regelmatig op uw groendak wilt zitten, moet u een aanvraag doen.

U kan zelf een groendak plaatsen. Wanneer u de materialen bij ons komt kopen leggen we u stap voor stap uit hoe het opgebouwd moet worden. Een andere oplossing is dat iemand van ons team u helpt met de aanleg van het groendak.

U mag op de planten staan voor het onderhoud, zolang u er niet regelmatig op loopt is er geen probleem.

We raden aan om om de zoveel tijd organische meststof te geven. Hiervoor kan u ons advies vragen.

Dit vormt geen probleem. Het is zelf aan te raden, aangezien zonnepanelen beter renderen op een groendak. We raden wel aan om eerst de zonnepanelen te plaatsen en hierna het groendak indien dit mogelijk is.

Voor meer info: groendaken en zonnepanelen

De totale dikte is gemiddeld 10  cm. Er wordt dus beter een dakrand van minimum 10 cm voorzien.

Er kunnen specifieke planten gekozen worden die het goed doen in de schaduw.

Een groendak is veel brandveiliger dan een dak dat gewoon bestaat uit roofing. Veel dakbedekking zijn namelijk zeer brandbaar. De klassieke sedumplantjes zitten vol water en branden daarom niet. Moest er gewerkt worden met grassen kan er altijd een keienstrook voorzien worden aan de dakranden.

Een groendak opgebouwd uit sedum is zeer bij- en vlindervriendelijk. Sedum bevat namelijk veel stuifmeel en nectar. Door het toevoegen van extra kruiden of vaste planten kan hier nog meer aan worden bijgedragen.