• Nederlands
  • Français

Groendaken bij-vriendelijk

Groendaken zijn niet alleen geluid- en warmte-isolerend maar zorgen ook voor het optimaal vasthouden van regenwater en kunnen door dieren en planten als ecologische stapsteen gebruikt worden.
 
Ook dit jaar werkt Groenpalet weer samen met 
Geraardsbergen bij-vriendelijk
 
Vetkruiden of sedums zijn een logische plantenkeuze voor extensieve groendaken met een beperkte substraatdikte maar ze zorgen vaak slechts tijdens een beperkte periode (in de maanden juni en juli) voor nectar en stuifmeel. Dit komt omdat de meeste aanleggers, dakwerkers zijn met onvoldoende plantenkennis.
 
Groenpalet, heeft een plantenkwekerijroots met specialiteit sedum.
Dankzij deze knowhow kunnen wij een grote verscheidenheid aan sedumsoorten en andere succulenten bieden waardoor de ‘klassieke’ bloeiperiode  van uw groendak aanzienlijk wordt verlengd. De eerste bloemen steken reeds in april de kop op en sommige soorten bloeien door tot de eerste vrieskou.
 
Groendaken zijn bij vriendelijk

Desgewenst vullen wij dit geheel aan met kruiden en andere bijenplanten. Op die manier stellen wij uw extensief groendak samen volgens bij-vriendelijke indicatoren.

 

Bovendien zorgen wij voor aangepaste planten op meer zonnige, droge, natte of schaduwrijke zones van uw dak. Alles hangt natuurlijk af van de belasting die het dak kan dragen. Met een iets dikkere substraatlaag zijn er meer verschillende plantensoorten mogelijk en is er automatisch dus meer biodiversiteit.

 

Voorbeelden voor zonneminnende kruiden zijn: wondklaver, slangenkruid, kattenkruid of wilde reseda.

 

Bepaalde bijenplanten zoals kruipend zenegroen, kluwenklokje en hondsdraf zijn eerder schaduwplanten. Die kunnen aangeplant worden in de schaduw van muren of zonnepanelen en op vochtigere daken. Let op want onder zonnepanelen hebben we planten nodig die houden van de schaduw maar ook goed bestand zijn tegen de droogte.

 

Bij onze sedumstekken, -pluggen, -cassettes en -matten zorgen we voor een mooi soortenaantal om te streven naar een biodivers groendak.

 

De laatste twee opties bieden een snel resultaat en dankzij onze op-maat-formules, ruimte voor andere plantensoorten en insecten.

 

Wanneer enig reliëf aangebracht wordt, kan een simpel groendak drogere en nattere zones bevatten, wat zich uit in een meer diverse plantengroei.

 

Nestgelegenheden voor wilde bijen kunnen eenvoudig voorzien worden door enkele dikke, verweerde boomstammetjes op het dak te leggen. Die voorzien zowel luwte als nestplekken voor houtbewonende soorten.

 

Waar mogelijk kies je om zandophopingen te voorzien. Die zijn erg in trek bij grondbewonende bijen. Leg ze bij voorkeur aan in één van de zonbeschenen hoeken van het dak, waar het zand niet wegwaait. Zaai ze in met composieten als biggenkruid en klein streepzaad of leg vast met enkele keien.

 

Voor de aanplant van grotere kruiden en struiken is een dikke substraatlaag noodzakelijk omdat die dieper wortelend zijn. Zwaardere daken met een dikkere substraatlaag kunnen uiteraard niet overal. Een dak met 20 cm substraat weegt al gauw zo’n 300 kg/m².

 

Bijenhotelletjes op een groendak kunnen bijkomende soorten van nestgelegenheid voorzien. Zorg zeker voor nestgangen met een diameter van 2-4 mm voor de tuinmaskerbij die verzot is op sedums. Een muurtje met leem tussen de stenen biedt de gewone smaragdgroefbij dan weer een plekje onder de zon.

 

Op grotere groendaken (en andere platte daken) kunnen, in overleg met een plaatselijke imker, bijenkasten geplaatst worden.

 

Voor meer info bezoek gratis onze stand in het Koetshuis en Abdijpark van Geraardsbergen op

zondag 29 oktober 2017

wij staan u graag BIJ met raad en daad!