groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Groendak Antwerpen: het genot van de parking in ‘t stad

Veel mensen in Antwerpen worden ‘opgezadeld’ met een groendak. Nieuwbouwwoning? Groendak. Renovatie? Groendak. Verbouwing? Groendak. Maar wat men zich niet realiseert is dat zo’n verplicht groendak in Antwerpen echt zo slecht nog niet is!

Hoe het groendak Antwerpen overtuigde 

Sinds een aantal jaar geleden is het verplicht om op een nieuwbouwwoning of een gerenoveerde woning met plat of licht hellend dak een groendak te plaatsen: “Het is verplicht om nieuwe daken van meldings- en vergunningsplichtige constructies aan te leggen als een groendak in Antwerpen, indien deze daken een helling hebben van minder dan 15° en een oppervlakte hebben van ten minste 20 vierkante meter.”

Een bepaalde vorm van bouw verplichten gebeurt niet zomaar, Antwerpen had zeker gegronde redenen om groendaken te verplichten. Zo is een verplicht groendak eigenlijk de oplossing van veel problematiek in grote stedelijke gebieden.

Waarom is een groendak verplicht bij een renovatie?

Een groendak is eigenlijk echt dé oplossing voor de meeste hedendaagse problemen van de verstedelijking: wateroverlast bij hevige regenval, extreme hitte bij lange hete periodes, fijnstof en andere luchtvervuiling en een algemene somberheid die mensen ervaren van het tekort aan natuur om hun heen. Een groendak is jouw  nieuwe regenput en airco!

Hoe een groendak Antwerpen helpt door te werken als waterbuffer

Als het groendak op jouw volledige dak ligt vervalt vaak de verplichting om een regenwaterput te plaatsen, of kan je een kleinere regenwaterput plaatsen, waardoor je geld bespaart. Sommige gebouwen krijgen bij een regenbui namelijk zoveel regenwater dat er bijvoorbeeld drainagebuizen in de tuin moeten worden aangelegd. 

Overlast van riolering in stedelijke gebieden: in grote steden kan er bij veel regen enorme wateroverlast zijn. De oorzaak hiervan is dat er te weinig natuur is waar het water eenvoudig in kan weglopen. Denk hierbij aan grasvelden, bossen, weides en dergelijke, in een betonnen stad kan het water niet snel genoeg in de grond trekken. Het water hoopt zich op, stroomt het riool in en komt daar met veel te veel water te snel bij elkaar. Het systeem is overbelast. Regenputten en groendaken bufferen dit water waardoor het rioolsysteem beschermd is.

Hoe buffert een groendak regenwater? Een groendak neemt water op in het substraat (de aarde en brosse steentjes), maar ook in de beplanting zelf. Planten nemen water op via hun wortels en scheiden waterdamp uit via de huidmondjes op hun bladeren. 

groendak antwerpen

Hoe een groendak Antwerpen beschermt tegen extreme hitte: urban heat island effect

Wat is het ‘urban heat island effect’? Dit is het fenomeen dat hitte blijft hangen in stedelijke gebieden omdat gebouwen eigenlijk een grote warmte spons zijn. In de zon warmt steen en beton op, denk ook maar eens aan een stuk asfalt waar je schoenzool bijna aan vast smelt omdat het zo warm wordt! Deze materialen warmen dus snel op, maar koelen langzaam af. ‘s Nachts wanneer de omgevingstemperatuur daalt gaan de gebouwen pas weer afkoelen, dit gebeurt omdat de gebouwen hun opgeslagen warmte afgeven aan de omgeving. Als resultaat is het ‘s nachts in de stad nog altijd ontzettend warm buiten. De gebouwen geven hun warmte af, maar nemen tegelijkertijd weer warmte op van omliggende gebouwen, het koelt niet goed af. Overdag brandt de zon weer in op de stad en… het effect wordt enkel versterkt.

Waarom is dit een typisch fenomeen voor grote steden? Omdat in kleine steden of het platteland er veel meer natuur is wat geen warmte buffert maar juist verkoeling geeft. Lees hier het uitgebreide artikel over urban heat island effect.

Die constante warmte is slecht voor onze gezondheid, we kunnen ons niet goed concentreren, slapen minder goed, voelen ons duf en futloos en kunnen zelfs oververhit raken.

Maar hoe helpt een groendak dan om de stad koeler te houden? Een groendak buffert dus water en beschermt het dak tegen direct zonlicht. De zon schijnt niet langer op de roofing waardoor deze niet meer opwarmt, de planten vormen een lichtgekleurde laag waardoor het dak stabiel rond de 37࿁C blijft in plaats van 70࿁C op een donker dak. Een groendak heeft daarnaast ook een verdampingseffect: het gebufferde water verdampt uit de planten en het substraat, waardoor het dak eronder afkoelt.

Lees hier meer over groendak op roofing. 

groendak antwerpen

Hoe een groendak Antwerpen bijstaat in het realiseren van een gezonder leefklimaat 

De natuur is het schoonmaakmiddel van de aarde. Onze afvalstoffen worden voor een groot deel afgebroken door onze flora. Neem als voorbeeld CO2, planten groeien van CO2 en geven ons in ruil daarvoor schone zuurstof (O2) die wij weer inademen zodat wij kunnen blijven leven. Hoe meer natuur wij om ons heen hebben, hoe schoner onze lucht.

Daarnaast filtert de natuur ook fijnstof, deeltjes die erg schadelijk zijn voor onze gezondheid:

“Bij hogere fijnstofconcentraties stijgt het aantal luchtwegklachten en zijn er meer spoedopnames. Luchtwegeninfecties en astma worden erger, mensen hoesten meer en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen neemt toe. Bij langdurige blootstelling aan fijn stof vermindert de longfunctie en stijgt de kans op chronische luchtwegenaandoeningen. Bovendien zijn deeltjes afkomstig van verbrandingsprocessen schadelijk omdat ze kankerverwekkende stoffen, zoals polyaromatische koolwaterstoffen, bevatten. Fijn stof kan bloedvaten doen dichtslibben en hartaanvallen veroorzaken. Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek is fijn stof kankerverwekkend voor de mens.” – Vlaamse Milieu maatschappij

Hoe filtert een groendak dan fijnstof? Omdat een groendak een onregelmatige structuur heeft, blijven de fijnstofdeeltjes in de planten en het substraat hangen. Wanneer er dan regen op het groendak valt spoelen de fijnstofdeeltjes vervolgens weer weg met het water. Een groendak is dus eigenlijk een vangnet voor de losse deeltjes die door de lucht zweven. Deze worden gevangen, gebonden en vanzelf weer afgevoerd. Een onbedekt dak zal veel minder deeltjes vangen waardoor deze in de lucht blijven hangen. Een groendak is geen wondermiddel, maar alle beetjes helpen. Natuur versterkt elkaar; hoe meer natuur en hoe meer groendaken er zijn, hoe meer en hoe beter stoffen zoals fijnstof gefilterd kunnen worden.

groendak antwerpen

Hoe een groendak Antwerpen helpt om gelukkiger te zijn

De natuur maakt ons blij, herken je het opgeladen, uitgeruste gevoel wanneer je door een park of mooie tuin wandelt? Het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur ons gezonder maakt, wandelen in het bos verlaagt stresshormonen. Een overnachting in het bos boost zelfs je weerstand, verlaagt je bloeddruk en beschermt je beter tegen kanker. Ook bij stress, depressie en angst kunnen planten je een handje helpen om je beter te voelen. Jouw groendak is jouw eigen stukje bonus tuin, een (semi-)intensief groendak kan zelfs je eigen stukje bos zijn. Reken dus af met de somberheid van de betonnen stad door je eigen parkje aan te leggen. Weet je nog hoe moeilijk het was om tijdens de eerste lockdown een plekje te bemachtigen in het plaatselijke park? Creëer je eigen stukje park!

groendak antwerpen

Voordelen

Lagere energiefactuur 

Door een groendak Antwerpen daalt jouw energiefactuur ‘s zomers behoorlijk. Nu vertrouw je nog op airco’s en ventilatoren om de hete zomers door te komen, maar straks is jouw groendak je nieuwe airco. Zeker een zwart plat dak kan in de brandende zon wel 70°C worden! Met zo’n verplicht groendak blijft de temperatuur op je dak veel stabieler, rond de 37°C namelijk. 

In de winter werkt een groendak warmte-ondersteunend, hierdoor moet jouw verwarming minder hard werken. Maar zelfs een paar graden lager op de thermostaat spaart al zo’n 7% uit. Isolatie gaat toch zeker hand in hand met renovatie?

 

groendak antwerpen

Geen kosten om  je dakbedekking te vervangen

Dakbedekking heeft niet het eeuwige leven, dit komt omdat EPDM en roofing langzaam uitharden door de zon (UV-straling). Met een plantendek op jouw dak komt de UV-straling niet meer rechtstreeks  aan jouw dak. 

Temperatuurschommelingen: deze  materialen zetten uit bij warmte en krimpen in bij koude. 70°C ‘s zomers overdag in de brandende zon in vergelijking met de zomerse nachtelijke temperaturen van rond de 20°C: dat is een verschil van 50°C dat jouw dakbekleding elke 12 uur moet opvangen. 

Met een verplicht groendak blijft de temperatuur stabiel rond de 37°C. Dakbedekking dat onder een groendak ligt gaat daardoor tot wel 3 keer langer mee, zo bespaar jij jezelf alweer een toekomstige renovatie.

groendak antwerpen

Romantische date op je dakterras?

Heb jij tijdens de eerste lockdown ook gemerkt hoe moeilijk het was om een stukje natuur in de stad te vinden waar je rustig en veilig kon zitten? Met jouw eigen stuk natuur op je dak hoef jij niet meer te zoeken, het park komt gewoon naar jou toe! Geen enkele reden om in te zitten over zo’n verplicht groendak, Antwerpen!

premie groendak antwerpen

Premie voor groendak Antwerpen

Antwerpen verplicht dan wel groendaken, maar doet ook niet kinderachtig over subsidies. Zo krijg jij in Antwerpen 15 tot 30 euro premie per vierkante meter (met een limiet tot 65 m2), zo kost bijvoorbeeld jouw voordelige doe-het-zelf groendak van sedumcassettes nog maar 42 euro per vierkante meter! Je ontvangt dus premies, maar krijgt daarbij ook nog veel meer financiële voordelen.

Waarom niet?

Waarom zou je niet kiezen voor een groendak? Download zeker ons gratis ebook om alvast wat mooie voorbeelden van groendaken te zien zodat jij al kunt beginnen plannen voor jouw droomgroendak!  

Bronnen

https://www.antwerpen.be/docs/Stad/Stadsvernieuwing/Bestemmingsplannen/SVO_11002_233_10007_00003/SVO_11002_233_10007_00003_0056Groendaken_sv.html

https://www.antwerpen.be/info/576d2ac77d6108d15249e214/premie-voor-de-aanleg-van-een-groendak 

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dk308m0p 

https://www.vmm.be/lucht/fijn-stof/fijn-stof-en-je-gezondheid 

https://time.com/4405827/the-healing-power-of-nature/ 

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten