The Art of Creating Green

Groenpalet

  • Nederlands
  • Français
  • English

Clematis en klimrozen: een gouden combinatie!

Bent u opzoek naar een klimmende plant die uw tuin doet opleven, dan is deze combinatie perfect voor u! Op het Franse en Italiaanse plattenland is al eeuwen geweten dat dit een perfecte combinatie is. Waarom zouden we dit dan niet meer toepassen?

 

Waarom werkt dit zo goed?

Aangezien er een breed aanbod is aan clematissen en klimrozen kunt u de kleuren combineren zoals u het wilt. Ook hun geuren vullen mekaar aan. Beiden hebben ze een steun nodig om op te klimmen. Ze hebben tevens allebei warmte nodig op hun ranken. Het snoeien vormt bovendien geen probleem.

 

Welke combinaties zijn mogelijk?

Hierin hebt u vrije keuze aangezien alles mogelijk is. Een beter vraag is: ‘Hoe wilt u het?’ Wilt u voor contrast zorgen? Dan kan u de paarse bloemen van Clematis ‘Jackmanni’ combineren met de rode bloemen van Rosa ‘Sympathie’. Wilt u liever een gevoel van eenheid? Dan zou u de witte bloemen van Clematis ‘Grandiflora’ kunnen combineren met die van Rosa ‘Schneewittchen’. U kan voor een zachte, romantische uitstraling gaan door de lichtroze bloemen van Clematis ‘Rubens’ samen te plaatsen met de witte bloemen van Rosa ‘Rosanne’. Ook is het mogelijk om 2 soorten te kiezen die juist niet op hetzelfde moment bloeien, zodat u voor een lange tijd bloemen heeft.

 

Hoe plant ik deze aan?

Het is belangrijk om de voet van de clematis te beschermen tegen de felle zon, deze is hier namelijk niet goed tegen bestand. U kan wat lagere planten voor de clematissen planten om ze hiertegen te beschermen. De klimrozen hebben hier geen bezwaar tegen. Het is belangrijk om de planten af en toe te snoeien, de snoeiperiode is afhankelijk van de soorten planten die u kiest. Ze hebben allebei een steun nodig om op te klimmen, klimrozen zal u moeten begeleiden aangezien deze geen klimorganen hebben. De planten houden van humusgrond die goed doorlatend is. Beiden gedijen ze graag in de volle zon, hoewel clematissen ook wat schaduw kunnen verdragen. Verrijk uw grond voldoende bij het planten.

 

Indien u vragen hebt of advies wilt kan u ons steeds contacteren.