Toits verts – Exploitation horticole de sedums et de plantes vivaces

  • Nederlands
  • Français
  • English

Commander

Navigation

Een dak ‘groendakklaar’ maken

 

Je gaat je dak vernieuwen en je wilt een groendak of je bent verplicht om een groendak te leggen… Waar moet je dan op letten bij het plaatsen van een nieuw dak? Kan je zomaar een groendak leggen op elk dak?

Grondige verbouwingen of een nieuwbouw zorgen voor veel voorbereidend werk. Gestructureerd en grondig te werk gaan, is iets waar je uiteindelijk enkel maar mee wint.

Als je de volgende puntjes volgt, zit je goed:

1.Keuze van groendaktype

Beslis of je een extensief of intensief groendak wilt. Een extensief groendak heeft minder substraat en een lagere beplanting. Deze beplanting bestaat gewoonlijk uit vetplantjes en occasioneel uit grassen, kruiden of kleine vaste planten.

Intensieve groendaken bevatten meer substraat in combinatie met hogere beplanting. Het spreekt vanzelf dat de keuze van groendak mee bepalend is voor de opbouw van je dak.

2. Keuze dakbedekking

Een groendak kan gelegd worden op een ruim gamma aan dakbedekkingen (EPDM, golfplaten, roofing, pvc…). Het leggen van een groendak op dakpannen of leien is niet mogelijk.

Door de stijgende populariteit van groendaken worden er meer en meer dakbedekkingen ontwikkeld die wortelwerend zijn. Zo is er wortelwerende EPDM en roofing. De eerste laag van een groendak is wortelvaste folie. Als de dakbedekking wortelwerend is, dient er geen wortelvaste folie gelegd te worden. Kiezen voor een wortelwerende dakbedekking zorgt voor een grondige bescherming van je dak en zorgt voor een kleine prijsverlaging. Daarbij worden wortelwerende dakbedekkingen op dezelfde manier geplaatst dan de traditionele bedekkingen, dus kan elke dakwerker je hier mee helpen.

3. Opbouwdikte

De meeste daken hebben een dakrand die boven het dakoppervlak komt. Deze dakrand zorgt ervoor dat substraat en plantenmateriaal niet van het dak kunnen spoelen. De dakrand moet minimaal zo hoog zijn als de dikte van je groendak (exclusief beplanting). Bij een normaal extensief groendak is dit minimaal 7cm. Hoe meer substraat voorzien wordt, hoe hoger de dakrand moet komen.

Geen zorgen als deze dakrand niet aanwezig is. Het is altijd mogelijk om het dak af te bakenen met aluminium profielen.

4. Gewicht

Door het plaatsen van een groendak op je dak, krijgt je dak een extra permanente belasting. Bijna alle daken kunnen het gewicht van een normaal extensief groendak (met 6cm substraat) dragen. Het totale gewicht van een eenvoudig extensief groendak bedraagt 80 kg/m² (volledig verzadigt met water). Wanneer er afgeweken wordt in plantenkeuze moest de substraatdikte meestal aangepast worden en verzwaart het groendak.

5. Vereisten waterbuffering

Indien er door de gemeente vereisten opgelegd worden wat de minimale waterbuffering betreft, dient de opbouw soms aangepast te worden. Hierdoor verandert de opbouwdikte en het totale gewicht.

6. Hellingsgraad

Groendaken kunnen gelegd worden op daken met een hellingsgraad tot 45°. Alle daken met een hellingsgraad van meer dan 10° moeten voorzien worden van een aangepast systeem. Een hellend dak waar een groendak op gelegd moet worden, dient voorzien te worden van een waterdichte, vlakke dakbedekking. Ook dient er een stevige dakrand aanwezig te zijn.

Hoe groter dat de helling van het groendak is, hoe sneller het uitdroogt. Eventueel moet er bevloeiing voorzien worden.  

 

Heb je toch nog extra vragen of twijfels? Heeft je dakwerker zijn bedenkingen? Twijfel dan niet om ons te contacteren. Dan begeleiden we je graag naar jouw groendak!

 

Complétez les données ci-dessous si vous souhaitez recevoir davantage d'informations sur nos produits. Nous vous répondrons ou vous recontacterons le plus rapidement possible.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Des mini-mottes de sedum

Groenpalet offre des mini-mottes de sedum variées qui peuvent être utilisées de manière pratique.

Malentendus sur les toits verts

De temps en temps, il y a d’information incorrecte qui circule au sujet du toits verts. Groenpalet essaie d'être toujours aussi honnête que possible avec ses clients.

Venez voir le sortiment Sedum le plus grand de la Belgique!
Profitez de la démonstration: 'La construction de toits verts'
Demandez un devis gratuit.

Des limaces

Des limaces peuvent être des animaux utiles, mais quand il ne reste plus rien de votre jardin potager, vous devez entrer en action. Voici quelques conseils: